ISPARTA - Eğirdir ilçesinde yaklaşık bin kişinin yaşadığı İmaret Mahallesindeki evlerin kayalıklardan düşen parçalar nedeniyle tahliyesine karar verildi..

Sağlık Ocağı evlerinin tahliye edilmesi istenildi

Sağlık Ocağı evlerinin tahliye edilmesi istenildi
Eğirdir İmaret Mahallesinde Sağlık Ocağı evleri olarak bilinen 14 Blok evlerden 4 Bloğunun (64 Daire) tahliye edilmesi istenildi.

 Konuyla ilgili bilgi veren Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, son zamanlarda hava şartlarından dolayı dağ tarafında toprak kayması ve kaya düşme olaylarının yaşandığını, Eğirdir Kaymakamlığı, Eğirdir Belediyesi ve İl Afet Müdürlüğü’nün yerinde incelemeler gerçekleştirdiğini, Ankara’dan gelen teknik heyetin de yerinde incelemelerinden sonra, bölgenin “ Risk Altında” olduğu görüşüyle rapor tuttuklarını belirtti.

Teknik heyetin 7269 sayılı yasanın 13. Maddesi gereğince, can ve mal güvenliği göz önüne alınarak 4 Blok (64 Daire)’un boşaltılması yönünde verdiği karar doğrultusunda, halen 52’si dolu olan 64 dairenin boşaltılması için Emniyet birimleri ve Belediye Zabıtası marifetiyle, bu evlerde oturanlara “Tahliye Tebligatı” gönderildiğini açıklayan Kaymakam Çelik, acilen bir “Önleme Projesi” hazırlanacağını, kayma ve kaya düşmelerine karşı nasıl bir önlem alınacağının değerlendirileceğini, “Önlenebilir” yönünde rapor çıkması halinde bir bütçe hazırlanıp önleme çalışmalarına başlanacağını ifade etti.

Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, “Önlenemez şeklinde bir rapor çıkması sonucunda ise 4 Blok için yıkım kararının da çıkabileceğini dile getirdi.

İmaret Mahallesi Sağlık Ocağı Binasının güney kısmında yer alan 347/2 parsel nolu taşınmaz üzerinde bulunan 4 blok (Kapular Apt., Alp Apt., Gölkent Apt. A – B Blok) 64 dairede oturan sakinlere gönderiler tebliğ ve tebellüğ belgesi şu şekilde:

"TEBLİĞ – TEBELLÜĞ BELGESİ

Eğirdir İlçesi İmaret Mahallesinde konutların bulunduğu alanda meydana gelen/gelebilecek heyelan ve kaya düşmesi olaylarının incelenmesi için Valilik Makamının talimatı ile oluşturulan Komisyon tarafından yerinde inceleme sonrası hazırlanan 23/02/2022 tarihli İnceleme Tutanağında; Yapılan gözlemsel incelemelerde yerleşim alanındaki heyelanlı sahada ve daha çok yamaç molozu içeriğine sahip yamaç üzerinde bulunan hacimsel büyüklükleri 100-150m3’lere kadar çıkabilen kaya bloklarının kış bahar mevsimlerinde (donma, çözülme, yamaç erozyonu, yamaç sellenmesi vb.) alt kısımlarının boşalarak serbest düşme şeklinde harekete geçmesi ile ulaşım yoluna ve konutlara zarar vermek suretiyle tehdit ve tehlike oluşturduğu, bunun yanı sıra yamacın üst kısımlarında doğal haldeki kaya blokları da muhtemel bir heyelan yada sarsıntı ile harekete geçerek yerleşim yerinde can ve mal kayıplarına neden olabilecek tehdit ve tehlike oluşturduğundan İmaret Mahallesi Sağlık Ocağı Binasının güney kısmında yer alan 347/2 parsel nolu taşınmaz üzerinde bulunan 4 blok (Kapular Apt., Alp Apt., Gölkent Apt. A – B Blok) derhal ve ivedilikle boşatılmaları gerektiği belirtildiğinden, 7269 sayılı Kanunun 13. Maddesinin “a” fıkrasının 3. bendi “Arazinin tehlikeli durumu ve binaların gördüğü hasar bakımından yıktırılması ve boşaltılması gerekenler hakkında, o il ve ilçenin en büyük mülkiye amirine ayrı bir rapor verilir. Bu makamlarca böyle binalar derhal boşalttırılır. “ hükmü gereğince can ve mal güvenliği açısından ikamet ettiğiniz daireyi İVEDİLİKLE tahliye etmeniz gerektiği tarafınıza önemle tebliğ olunur.

İş bu tebliğ tebellüğ belgesi imza altına alınmıştır.”

Mahallelinin 'heyelan' kabusu

ESKİ BAŞKAN'DAN AKILALMAZ AÇIKLAMALAR GELMİŞTİ.

Daha önce yüzlerce konuda olduğu gibi Isparta'lıların menfaatine olarak bu evlrin tehlikeli olduğunu çeşitli defalar yazmıştık. 2017 yılında yine bu tehlikeye dikkat çeken Haber32'yi ilginç bir açıklamayla ''ti'ye alan'' dönemin başkanı Ömer Şegöl akılalmaz bir açıklama yapmış, ben işe başladığımdan beri tehlikeli diyorlar birşey olmadı şeklinde açıklama yapmıştı.

Ancak bugün gelinen noktada tehlike'nin boyutlarını biz değil, yetkililer açıkladı.

Isparta’da yeni müftü görevine başladı Isparta’da yeni müftü görevine başladı

İŞTE ŞENGÖL'ÜN AKILALMAZ AÇIKLAMASI (2017 Tarihli haber)

 Bu tartışmaları 1989 yılından bu yana yapıldığını belirten Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, “Ancak buradan devletin kurumları yol yapmak için malzeme almışlar. Buranın doğal yapısını bozmuşlar” dedi.

Şengöl “1989 yılından beri gündem de ne olmuş orası yukarıdaki dağın erimesiyle orada bir koni birikmiş, Köy hizmetleri, DSİ, Karayolları kime bir yol yapılma malzemesi lazımsa oradan malzemeyi almışlar. Milyonlarca yıldır yapılan doğal yapıyı kolay malzeme temin yönüyle tercih edip yol yapmışlar.

Hatta o malzemenin bir miktarı da yine Köy hizmetleri, DSİ, Belediye ortaklığıyla ada yolu yapılmış, bağlar yolu sütçüler yolu aklınıza gelebilecek bütün yollarda oradan malzeme temin edilmiş. Kaliteli bir yol yapım malzemesi topuk oyulmuş sonra ben 1989’da ilk belediye başkanı olduğumda bunlar birer taş, ikişer taş düşmeye başladı.  Ev yapılırken de düşüyordu şimdide düşüyor, orada yeterli tedbirleri aldık ama hiç kimse kralın çıplaklığını anlatmıyor. Aslında kral giyinik ama bir çoğu işine gelmediği için kral çıplak diye bağırıyor.” dedi.

 Şengöl, “bu evlerin sürekli sürekli gündeme getirilmesinin sebebi kedinin ulaşamadığı ciğere mundar demesidir” ifadelerini kullandı.

Şengöl“Bir yağmur yağıyor Rize ikiye bölünüyor, bir yağmur yağıyor ikiz dere üçe çarpılıyor, yani Karadeniz’deki yapıya bir baksanız bizimkinin altında durur defalarca bildiğiniz ne kadar dua varsa Allah iyiki bizi burada yaratmış dersiniz. Şimdi maksat üzüm yemek değil bekçi dövmek ise giderken ulan bekçi ne diye bana baktın görüyoruz televizyonlarda ne diye yolda beni geçtin ne diye böyle baktın diye adam öldürüyor bu ülkede insanlar.

Bizim taş meselesi de ben işe başladığımdan beri bağırıyorlar, bunun bu bağırtının yüzde 90’ı kedinin erişemediği ciğere mundar demesidir.” dedi