Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere ücretsiz kitap dağıtılmasına rağmen bazı okul ve öğretmenler, öğrencilerden Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim kitaplarını eksik bulduğu gerekçesiyle 'kaynak kitap, ek kitap' adı altında yardımcı ders kitabı istiyor.

Öğretmenler, kitap isterken öğrenci ve velilere “mecbur değilsiniz alırsanız iyi olur” şeklinde belirtiyor. Ancak veliler mecbur olunmasa da dahil bu konudan şikayetçi olurken, Kitabı alamayan öğrenciler sınıfta mahcup olduğunu, öğretmenler müfredatı milli eğitim kitabı yerine ek kitaptaki dersten işlediğini, haliyle kitabı alamayan öğrenci sınıfta ders işlenirken dersi takip etmekte zorlandığını belirtiyorlar.

Bu durum karşısında bazı veliler, öğretmen ve okul idarelerine tepki gösteriyor. Tepki karşısında ise “mecbur değilsiniz” cevabı veriliyor.

Mecbur olunmasa da yardımcı kitaplar için Isparta'da çeşitli kitapçılarn önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Veliler ise haklı olarak şu soruyu soruyorlar, madem devletin verdiği kitaplar yetersiz ise devletimiz boşa masraf etmesin, bu kitapları basmasınlar dağıtmasınlar, yada bu kitaplar yetersiz ise, içeriği değişsin faydalı hale getirilsin, yardımcı kitaplardaki içerikler devletin kitaplarınada konsun, bunca insanın zamanı parası ve kovit nedeniyle sağlığı tehlikeye giriyor şeklinde isyan ettiler.

İŞTE O ÇILDIRTAN KİTAP SIRASI

Bizler de Haber32 olarak, MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 25.09.2018 tarihli 17411997 sayılı Yayın Aldırılmaması konulu resmi yazını bir kez daha hatırlatmasını yapmayı uygun gördük….

YARDIMCI KAYNAK, EK KİTAP YASAK İSTEMEK YASAK

Her eğitim öğretim yılının başında yapılan uyarı 2018-2019 eğitim öğretim yılının başında da yinelendi. Öğretmenler ve idareciler öğrenciler ile velilere yardımcı ders kitapları, kaynak kitaplar aldıramayacak. Aldıranlar hakkında soruşturma başlatılacak. Bakanlık Valilikleri uyarı gönderdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Safran imzalı MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 25.09.2018 tarihli 17411997 sayılı Yayın Aldırılmaması konulu resmi yazı tüm kurumlara gönderildi. İlgili yazıda Bakanlığa bağlı okullarda okutulacak olan ders kitapları ile diğer eğitim araçlarının, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca kabul edilerek 2018 Ocak 2724, Haziran 2729 ve Temmuz 2730 sayılı Tebliğler Dergilerinde yayımlandığı hatırlatıldı.  

Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinin  “Öğrencilere Aldırılmayacak Kitaplar” başlığı altında yer alan 37 nci maddesinde; “Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz.” ifadesine vurgu yapıldı.

Yardımcı ders kitaplarının yasak olması ile ilgili resmi yazı;