1 aylık bekleme süresinde ruhsat alamayan güçlü bir inşaat şirketi, belediye mücavir saha içerisindeki projesi için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne ruhsat başvurusunda bulundu.

Türk ekonomisinin dolayısıyla Isparta ekonomisinin de lokomotif olarak kabul edilen inşaat sektörünün kilit kuruluşu Belediyeler. İmar değişiklikleri ve diğer idari işlemler için yetki kanunla Belediyelere verilmiş durumda. İnşaat sektörünün içinden çıkmış Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın tarafından yönetilen Isparta Belediyesi, zaman zaman imar konusunda eleştiriliyor. Hatta Belediyenin en çok şikayet edilen alanı imar olarak tanımlanabiliyor. Sık sık müdür ve diğer personel değişikliklerine şahit olan İmar Müdürlüğü'ne yönelik şikayetlerin başında ruhsat ve benzeri taleplerin gecikmeli olarak yerine getirilmesi, hatta bazen hiç bir şekilde taleplerin sonuçlandırılamaması.

Aslında imar değişiklikleri, inşaat ruhsatları ve benzeri taleplerin kanunla belirtilen süre içerisinde yerine getirilmemesi durumunda alternatif bir yol var. Ancak bu yolu kullanan pek görünmüyor, kullanılmış olsa bile şu ana kadar Belediyenin aksine bir karar çıkmış değil.

Isparta'da son yıllarda önemli ölçüde konut üretimine başlayan Asya İnşaat, Çayboyu'nda uygulayacağı bir projesi için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün kapısını çaldı. Projesi için Isparta Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nden kanunla belirtilen süre içerisinde inşaat ruhsatı alamayan Asya İnşaat, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ruhsat talebinde bulundu. Şirketin talebi kabul edilerek, değerlendirmeye alındı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, imar konularında kanunla belirtilen süre içerisinde sonuç alamayan kişi ve tüzel kişilikler için alternatif bir yolun her zaman olduğunu söyledi. İlgili şirketin kanunla belirtilen süre içerisinde inşaat ruhsatı alamadığı için kuruma başvurduğunu açıklayan Yavuz, "biz talebi değerlendirmeye aldık. Burada araştırma ve inceleme yapacağız. Dosyayı hazırlayacağı ve Bakanlığa sunacağız. İnşaat ruhsatı konusunda son onay merci bakanlığımızdır. Belediyelere inşaatla ilgili yapılan başvurularda kanunla belirtilmiş süresi içerisinde herhangi bir sonuç alınamaması durumunda Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerine başvurulabilir" diye açıklama yaptı.

Bu arada Isparta Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü uzmanları, şirketin Çayboyu'ndaki projesine inşaat ruhsatı verilmemesine imara aykırı çıkmaların olmasını gerekçe gösteriyor. Isparta'da pek olmasa da Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ndeki alternatif yolu daha önce de kullananlar olmuş. Ancak şu ana kadar Isparta Belediyesi'nin aksine bir karar çıkmamış. Asya İnşaat, Belediyeden alamadığı ruhsatı Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden alırsa bu Isparta'da bir ilk olacak.