Isparta Valisi Memduh Oğuz, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ve Süleyman Demirel Üniversitesi'nce ortaklaşa yürütülen ''Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı'' projesi kapsamında yürütülen uygulama alanlarını ziyaret etti.
     Isparta Valisi Memduh Oğuz başkanlığındaki heyet, Isparta'da 3 ay önce uygulamaya konulan ''Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı'' projesi kapsamında, Sav beldesi, Çobanisa Köyü, Büyükgökçeli beldesindeki uygulama alanlarını ziyaret ederek inlemelerde bulundu.
     Oğuz, ziyarette yaptığı konuşmada, ormanı, ağacı ve keçiyi bilmeyenin, masa başında yanlış hüküm vereceğini belirterek, ''Keçi ormana zarar vermez, büyük ağaca zarar vermez, bilakis ağacın alt eteğinde çıkan yaprakları temizler. Her zaman zarar vermez diye bir hüküm yok, orman fidanı, orman ağacı küçükse elbette zarar verir. Ülkemizin kalkınmasında orman bizim milli teşkilatımız, biz ormanlarımızı koruyacağız. Her türlü tehditten, yangından koruyacağız, ama aynı zamanda milletimizin istifadesinde olacak'' diye konuştu.
     Projenin, köylerdeki ekonomiyi canlandırması bakımından çok önemli olduğunu ifade eden Oğuz, uygulama alanlarındaki toplumsal kültürünün, kıl keçisinin ne kadar önemli olduğunu da gösterdiğin söyledi.
     Isparta'nın güney bölgesi, Sütçüler ve Yenişarbademli ilçelerindeki, üretim ve ekonomik hayat ile sofralardaki rızkı ve bereketi arttırmanın tek çözümünün kıl keçisi yetiştiriciliğiyle olacağı görüşünü savunan Oğuz, ''Biz bu kıl keçilerinin ıslahını sağlayarak süt verimi yüksek olan bir ırk meydana getireceğiz'' dedi.
     Vali Oğuz, projenin hayırlı bir çalışma olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
     ''Çünkü, hanelerin, mahallelerin ve köylerin zengin ve mutlu olduğunu göreceğiz. Bugün attığımız adım güzel bir başlangıç olur. Hocalarımız, bilim adamlarımız var, tatbikattan gelen arkadaşlarımız var, teorikle ile pratik bir arada, umarım hayırlı bir çalışma olur.
     Aslında çobanlarımızın sosyal güvenlik kapsamı içerisine alınmasına yönelik bir çalışmayı pilot bölge olarak yapabiliriz. Onları sosyal dayanışma vakfı kanalıyla sigorta kapsamına alabiliriz Çünkü onlar dağ başındaki otları ekonomiye kazandıran birer gizli kahraman.''
     Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan da, proje çalışmalarına 3 ay önce başlatıldığını, 30 işletmedeki 6 bin 300 kıl keçisini kapsayan çalışmaların 4 yıl süreceğini söyledi.
     Birliğe üye 2 bin yetiştiricinin yüzde 70'inin koyun, yüzde 30'unun da keçi yetiştiriciliği yaptığını aktaran Ayhan, ''Temel amaç elimizdeki materyali tanıyıp, süt üretiminde elit bir ırk oluşturmak ve bunda da damızlık olanları işletme içinde bırakarak standart dışında kalan materyalleri diğer işletmeler aktarmak olacak'' dedi
     BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili ise, bölge halkının kalkınmasına yönelik her türlü projeye destek vereceklerini belirterek, ''Bu proje temsil ettiğimiz Toroslara uygun bir proje, inşallah iyi neticeler verir'' diye konuştu.
     Projenin çok yeni olduğunu belirten SDÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Lideri Duygu Yenice de, kısa bir sürede gelinen noktanın heyecan verici olduğunu söyledi. Yenice, ''Yetiştiricilerimiz sosyal ve ekonomik her türlü sorunlarına çare bulmaya çalışıyoruz'' dedi.
     Küçükbaş hayvanlarda süt üretiminin çok önemli olduğunu belirten Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ramazan Çelebi ise, proje kapsamında üreticilere yüzde 50 oranında hibe desteği sağladıklarını söyledi. İleriki günlerde destekleyecekleri keçi peynirinin ise Isparta için özel bir ürün olarak belirlendiğini anlatan Çelebi, ''Dünyada 70-80 Avro'ya satılan keçi peynirinin Isparta'da üretilerek dünyaya marka olarak satılması ve ülkemize katma değer yaratmasını önemsiyoruz. Bu proje bizim açımızdan çok önemli bir proje. Burada üretilen keçi peynirinin maliyetinde yüzde 50 hibe sağlayacağız. Keçi dağdaki otları süte çeviren bir makine, bizde bu makineden en iyi şekilde yararlanmaya çalışacağız'' dedi.
     Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Yılmaztürk de, ''Aslında keçi, teşkilat olarak bizimdir, tarımcılara bırakmak istemiyoruz. Çünkü eko sistem içerisinde baktığımızda ormanın bir parçasıdır'' dedi. Orman Bölge Müdürlükleri arasında keçiye en müsamahalı davranan bölgenin kendileri olduğunu kaydeden Yılmaztürk, ancak, başıboş otlatmaya karşı olduklarını belirtti.