Isparta’nın yazın mecbur kaldığı içme suyu kaynağı Eğirdir Gölü'nde üç yıl önce göl tabanındaki yosunlaşmanın neden olduğu kötü koku sorunu bu yıl da kendisini gösterdi. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, suda koku olduğunu doğrularken, sorunun çözümü için Sapanca kullanılan yöntemi uygulayacaklarını, arıtmaya gelen suya katılan karbonatla, kum havuzunda çökertilen suyun şebekeye verileceğini söyledi. Başkan Günaydın, Eğirdir Gölü suyundan kurtulmak adına Darıderesi 2 için bu yıl ihaleye çıkılacağını da aktardı.

Isparta Belediyesi'nin Darıderesi yeterli gelmediği için yazın su aldığı Eğirdir Gölü'nde sıcak hava ve suyun durgun olması nedeniyle tabandaki yosunlaşma bu senede suda koku sorununa yol açtı. Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Salim Güntaç, kendi facebook sayfası üzerinden içme sularının pis koktuğunu iddia ederek Belediye Başkanı Günaydın'dan sorunun çözülmesini istedi.

SAĞLIK ACISINDAN BİR SORUN YOK

Koku sorununa yönelik sorularımızı yanıtlayan Başkan Günaydın," Eğirdir Gölü tabanında yosunlama var. Sıcaklık devam ederse belki gölün üzerinde de bu yosunlaşmayı göreceğiz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü araştıryor. Suyun sağlığa hiç bir zararı yok. Çamursu bir koku geliyor" dedi.

GEREKEN YAPILACAK

Bu sorunun sadece Isparta’da değil tüm Türkiye'de olduğunu belirten Başkan Günaydın "Suda koku olduğu doğru ama mikrobik bir olay yok. Önemli olan da bu. Sapanca bu soruna çözüm bulunmuş. Biz de hemen gerekeni yapacağız" dedi. 

GÖLDEN SU ALMAZSAK AĞAÇLARI KURUTURUZ

Su yetmediğinden ötürü Eğirdir Gölü'nden su aldıklarını belirten Başkan Günaydın, "Park Bahçeler olarak sulama yapmazsak o zaman mevcut su yetiyor. Ama o zaman da ağaçları kuruturuz. Gölün düzelmesi için sirkülasyon olması ve suyun oksijen alması lazım. Sıcaklık ve suyun durgun olması nedeniyle koku oluşuyor" diye konuştu.

İKİNCİ BARAJ İÇİN BU YIL İHALEYE ÇIKILIYOR

Öte yandan Eğirdir Gölü'nden gelen suyun tamemen bitirilmesi için Darı deresi 2 Barajı için bu yıl ihaleye çıkılacağını duyuran Günaydın, "Suyumuzda çamursu bir koku var ama bunun sağlığa zerre zararı yok. Ama Isparta bu duruma alıştı. Bu sene ikinci baraj için mutlaka ihaleye çıkacağız. Araştırmalarımızı yaptık. Bu koku Türkiye'nin her tarafında başlamış. Sapanca'da koku engellenmiş. Bize bu bilgi ulaştı. Suya oksijen pompalamamız gerekiyor. Önemli olan mikrobik bir olaya selayet vermemek. Sağlık İl Müdürlüğü zaten bu konuyla yakından ilgili" dedi.

KOKU BÖYLE GİDERİLECEK

Başkan Günaydın, Sapanca'da aynı şekilde koku sorunu oluştuğu bilgisine ulaşan Başkan Günaydın, "Gölden alman suya bir tür karbonat atılıyor. Koku yapan maddeleri kum havuzunda çökertiyoruz ve su bu şekilde alınıp şebekeye verilecek. Bu hafta o çalışmaya geçeceğiz" dedi.