Pandemiden en çok etkilenen kesimin istisnasız esnaf olduğunu belirten Milletvekili Özel, “Isparta’ya  güzel işler yapmak için herkesle bir araya geliriz” dedi. Birlik Başkanı Tural da “İnşallah Isparta’dan da vekillerimizin desteğiyle beraber, esnaf ve sanatkarımızın rahatlayacağı tedbirler alınır” diye konuştu

Ak Parti Milletvekili Recep Özel, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural’ı ziyaret etti Oda başkanlarının da hazır bulunduğu ziyarette, pandemi sürecinde zor günler geçiren esnaf ve sanatkarın sorunları konuşuldu.  Milletvekili Özel,  ilk olarak Birlik Özel Defterini imzaladı ardından Gül Toplantı Salonunda oda başkanlarına hitap etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Birlik Başkanı Ahmet Tural, bu yıl 33’üncüsü kutlanan Ahilik Haftasını pandemi nedeniyle kısıtlı imkanlarla kutladıklarını belirtti. Salgından ekonomik olarak en çok etkilenen kesimin esnaf ve sanatkarlar olduğunu kaydeden Başkan Tural, şunları söyledi: 

ÖTELEMELER YIL SONUNA KADAR UZATILMALI 
“Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında Halkbankası’ndan 25 bin TL doğrudan kredi kullandırıldı, 25 bin TL’lik esnaf kart verildi. Kooperatiflerimiz aracılığıyla düşük faizle kredi desteği sağlandı. Bunun yanında kooperatiflerimiz aracılığıyla kullandırılan krediler  6 ay ötelendi. Kısa çalışma ödeneği, hane başına gelir desteği sağlandı.  Sigorta ve vergi prim borçları 6 ay ertelendi. Takibe düşen kredi borçları yapılandırılarak faizi silindi. Kanunla kamu kuruluşlarından işyerleri kapalı olduğu sürece kira alınmaması kararlaştırıldı.

Pandemi sürecinde esnafımıza bu destekler verildi. Hükümetimize teşekkür ediyoruz. Ama gelinen noktada esnaf ve sanatkarın sıkıntısı bitmiş değil. Bitecek gibi de gözükmüyor. Tabi bu sıkıntıları çatı kuruluşlarımız TESK ve TESKOMB’da Genel Başkanlarımıza iletiyoruz. En son yaptığımız toplantıda TESK Genel Başkanımıza, kredi geri ödemelerinde ötelemelerin yılbaşına kadar uzatılması, yine prim borçlarında yılbaşına kadar öteleme yapılması, 2020 borçlarının devlet tarafından silinmesi veya karşılanması talebinde bulunduk. Kendileri bu talebi Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere ilgili bakanlara ileteceğini söylediler. 

ESNAFIMIZI RAHATLATACAK  TEDBİRLERİN ALINMASINI BEKLİYORUZ
Bunun yanında doğrudan nakit desteğine ihtiyaç var. Ayrıca işyeri kira stopaj uygulamasına son verilmesini istiyoruz. Kış aylarına girerken esnafımıza yönelik elektrik ve doğalgazda indirim yapılmasını talep ediyoruz. Pandemi sürecinden bazı esnaf gruplarımız daha çok etkilendi. Bunlar öğrenci servisi, toplu taşıma esnafı ve okul kantincilerimize özel destek verilmesini talep ediyoruz. AK Parti Milletvekillerinin sahada,  esnaftan gelen borç ödemelerinde yeni düzenleme yapılması konusunda genel merkeze taleplerin iletildiğini basından öğrendik. Bu da memnuniyet verici.  Biz de ilimizde ki sıkıntıları sayın vekilimize aktardık. İnşallah Isparta’dan da vekillerimizin desteğiyle beraber esnaf ve sanatkarımızın rahatlayacağı tedbirler alınır.

ORTAK AKLI YÖNETEMİYORUZ
Tabi sağlık her şeyden önce gelir. İlimiz üniversite şehri. Burada ISUBÜ Rektörü İbrahim Diler hocamıza teşekkür etmek istiyorum. İlimizde iki üniversite var. Tedbirleri almak suretiyle biraz daha sağduyulu davrandığı için kendisine teşekkür ediyorum. Maalesef seçimle gelenler hep ortak aklı yönetelim derler ama maalesef ilimizde ortak aklı yönetemiyoruz. Birlikteliği sağladığımıza inanmıyorum. Söylemlerde var ama hayata geçtiğini göremiyoruz. Ziyaretinden dolayı Sayın vekilimize teşekkür ederim. Esnafımıza verilen desteklerden dolayı bir kez daha başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimize teşekkür ederim”   

ISPARTA İÇİN HERKESLE BİRARAYA GELİRİZ 
AK Parti Milletvekili Recep Özel de “Öncelikle bu ziyarette geç kaldık. Pandemi süreci başında neler yapılabilir noktasında da geç kaldık. Bunun altını çiziyorum.  Ancak bu gecikme başka programlardan dolayı. Altında kesinlikle kasıt aramayalım. Isparta’da herkesle, her kesimle işbirliğini önemsiyoruz. Tabi Birlik Başkanımız esnafın ortak problemlerini sıraladı. Bu süreçten en çok etkilenen kesim istisnasız esnafımız oldu. Tabi bunu hep birlikte aşmamız, yükü paylaşmamız gerekiyor. Hükümet elinden geldiği kadar devletin imkanlarını seferber etti. Bir an önce bu salgından kurtulup ekonomiyi sağlam temeller üstüne oturtmak istiyoruz. Krizi avantaja çeviren ülke olmak istiyoruz. Isparta’da da krizi avantaja çevirmek için ne yapabiliriz? İlimizin ekonomisi öğrenciye dayanıyor. Şimdi her ilde üniversite var. Öğrenci sayısı her zaman bu kadar olmaz. O halde biz ekonomimizi çeşitlendirme noktasında aklı selim hareket ederek buna kafa yormamız gerekiyor.

Ortak akılda sonuna kadar varız. Ortak görüş paydasıyla yapılacak işlere karar verip yapabilirsek Isparta’da bu ortak aklı hareket ettirip bir hedef beliryebilirsek bir adım ileri gideriz. İlin bir hedefi olmalı. Gelen bürokraside o hedefe hizmet etmeli. Biz gelen idarecilerin hedefine ilimizi mahkum etmemeliyiz. Gelişmiş illere bakın o ilin bir hedefi vardır bürokrasi de ona hizmet eder. Bizim bu konuda eksikliğimiz var. Bu eksikliği giderirsek daha güzel sonuçlara ulaşırız düşüncesindeyim. Tabi sizlerin taleplerini almaya geldik. Ötelemeyle ilgili bir çalışma var ve bu düzenleme mutlaka yapılacaktır. Salgından en çok etkilenen esnaf oldu. Servisçiler 8 aydır iş yapmıyor. Kantinler çalışmıyor. En iyi çalışan lokanta bile yüzde 20 kapasiteyle çalışıyor. İnşallah bu süreci bir an önce atlatırız. Ispartamız için de elimizden ne geliyorsa Isparta’ya güzel işler yapmak için herkesle bir araya geliriz” dedi.