Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'ne Yüksek Öğretim Kurulu tarafından 31 kontenjan verilmesine rağmen bu yıl bir öğrencinin bile burayı tercih etmemesini Türkiye genelinde su ürünleri fakültelerine yönelik talebin düşmesine bağladı.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl SDÜ tercihlerinde önemli bir patlama yaşandığını meslek yüksek okullarında yüzde 67.25 olan doluluk oranının yüzde 90.64, fakültelerdeki yerleştirme oranının da yüzde 78.41'den yüzde 92.76'ya yükseldiğini kaydetti. Yabancı öğrenciler sayısı bakımından da toplam 300 civarında yabancı öğrenci bulunurken, bu yıl 615 yabancı öğrencinin SDÜ'yü tercih ettiğini aktaran İbicioğlu, sadece Su Ürünleri Fakültesi'nde istenilen potansiyelin yakalanamadığını belirtti.

Ancak sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını, su ürünleri fakültelerinde talep düşüşü yaşandığını ifade eden İbicioğlu, ''Su ürünleri fakültelerinde 145 tane kontenjan verilip, 5 öğrencinin tercih ettiği üniversiteler var. Bize de 31 kontenjan verilmiş ama hiç öğrenci tercih etmemiş. Su ürünleri fakülteleri dünyada ve Türkiye'de, maalesef bir talep düşüşüyle karşı karşıya. Türkiye'de bu yıl talep düşüşü yüzde 75-80'lerde'' dedi.

Üniversitelerin dinamik olması gerektiğini belirten İbicioğlu, değişen teknoloji, değişen sosyo ekonomik ihtiyaçların, üniversitelerin mezun ettiği öğrenci profilinin değişimine de uyum sağlaması gerektiğini kaydetti. Bu doğrultuda bazı bölümlerin revize edilmesi, değişen şartlara göre yeni dersler konulması, yeni bölümler açılması, yeni donanımlar kazandırılması gerektiğini savunan İbicioğlu, SDÜ olarak da Su Ürünleri Fakültesi'ni yeniden yapılandırma kararı aldıklarını kaydetti.
Eğirdir'deki Su Ürünleri Fakültesi'nin birinci ve ikinci sınıflarının Isparta'ya taşınacağını söyleyen İbicioğlu, öğrenci tercihinde ilçenin de etkin rol oynayabileceğini savundu. İnsanların ilçe yerine merkezlerdeki okulları tercih ettiklerini ifade eden İbicioğlu, Su Ürünleri Fakültesi'ne derslere giren bazı öğretim üyelerinin merkez kampüste de derslere girdiklerini ve bundan dolayı ilçeye gitmekte sıkıntı yaşadıklarını aktardı. Ancak ilçe halkının ekonomik hareketlilik ile ilgili beklentileri konusunda mağdur edilmeyeceğini ifade eden İbicioğlu, şunları söyledi:
''Eğirdir'de bir Su Ürünleri Fakültesi var ama ortada öğrenci yok. Öğrenci olmadıktan sonra fakültenin orada olmasının bir anlamı yok ki. Öğrenci varsa Su Ürünleri Fakültesi'nin, hocanın, başarının bir yararı olur. Esnaf öncelikle ekonomik bir hareketlilik bekliyor. Su Ürünleri Fakültesi'ndeki öğrenci sayısı 357. Fakülte Eğirdir'de kalsa dahi öğrenci sayısı artmayacak, biz de yeni bölümler açtık. Sosyal hizmetlerle ilgili bir çok bölüm açtık, Eğirdir'e yüksekokulu açıyoruz. Yeni açtığımız bölümlerle öğrenci ilavesi yapılacak. İnanıyorum ki mevcut öğrenciden daha fazla öğrenci gelecek. Öğrenci olmadıktan sonra tabelayı oraya koysanız ne olur, koymasanız ne olur?''

İbicioğlu, asıl amacın insanların beklentilerini karşılamak olduğunu belirtti.

-İSTİHDAM SIKINTISI-

Eğridir Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Çetinkaya da, 24 yıldır mezun verdiklerini ancak son yıllarda talepte bir düşüş olduğunu kaydetti. Sorunun sadece SDÜ'de kaynaklanmadığını, tüm su ürünleri fakültelerinde aynı sıkıntının yaşandığını belirten Çetinkaya, ''Geçen yıl Türkiye çapında 29 program öğrenci almak için başvuruyor, YÖK ise 2400 kontenjan veriyor. Geçen yıl 800 civarında öğrenci yerleştirilmiş. YÖK buradaki sorunu kavradı ve analiz etti. Programların sayısını 20'ye çekti. Kontenjanları da 1150'ye düşürdü. Yerleştirme ise 312 öğrenci. Bu da gösteriyor ki hala sorun devam ediyor'' dedi.

Sorunun fakültelerin değişime uyum sağlayamaması ve mezun olan öğrencilerin istihdam sıkıntısı yaşaması olarak değerlendiren Çetinkaya, puanlama sistemindeki değişikliklerin de tercihleri olumsuz yönde etkilediğini savundu.

-FARKLI DİLLERDE WEB SİTESİ-

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İbicioğlu, göreve geldiği günden itibaren üniversitede bir değişim rüzgarı başlattıklarını kaydetti. Üniversitenin web sitesini de yenilediklerini söyleyen İbicioğlu, Arapça, İngilizce, Almanca, Rusça başta olmak üzere bir kaç dilde yeniden web sitesi oluşturduklarını aktardı.