Isparta Yeni Sanayi Sitesinde ekspertiz işiyle uğraşan Doğanay araç alım satımında pek çok kişinin fark edemediği durumların olduğunu belirtti. Doğanay “Araç alım ve satımında alıcının dikkat etmesi gereken konular var. Satıcı bazen aracın kusurunu alıcıya belirtmiyor. Bir müşteri araba almak için farklı illerden geldiğinde aracın pek çok kusurunun olduğunu fark edemiyor. Bu tarz durumlarda bize başvuruyorlar. Bizde A’dan Z’ye hiç kimseyi ayırt etmeden aracı inceliyoruz”
AYNI ARABADA 3 MODEL PARÇA
Doğanay ekspertiz işinde çok şaşırtıcı durumlarla karşılaştığını belirterek “Araç alım satımında öyle ustalar var ki bunu müşteri hiçbir şekilde anlayamıyor. Örneğin Bir müşterim aracı almak için gelip inceliyor. Ardından araçta herhangi bir kusur göremiyor. Aracı içi rahat olsun diye son kez bakmamız için bize getiriyor. Ancak araçtan farklı modellerde bir çok ekleme yapılmış. Misal aracın bagaj kısmı 2014 model sağ kaporta farklı model ve renk aracın kendisi 2015 model tam 3 tane farklı parça çıktı. Biz aracı incelediğimizde bunları farketttik” dedi.
BİZİ EN ÇOK YORAN CHANGE VE EKLEME
Doğanay “Aracı incelerken bizleri en çok yoran biraz önce örneğinde bahsettiğim gibi ekleme ve changedir. Change aracın şase numarasını alıp birleştiriyor. Bu da şöyle bir çalıntı aracın şase numarası sökülerek o motor parçası başka bir araca takılıyor. Yani çalıntı araca ait olan parça şase numarası sökülerek tamirhanelerde başka bir araca takılıyor. Bu sayede çalıntı aracınız aslında başka bir araçta bulunuyor.Bu tarz durumlarda kendimizi geliştirerek bu parçaları ayırt edebiliyoruz. Bize gelen araçlarda böyle bir durum fark edildiğinde direk olarak polisi arıyoruz. Şuana kadar Isparta’da 6 tane bu olayla karşılaştım. Ayrıca parça eklenerek aracı orijinal hale getirme işlemiyle sayısız kere karşılaştık” şeklinde konuştu.
Expertiz İşinde Araç Seçimi Yok
“Her araca bakıyoruz. Kadromuz yıllarca bu işle uğraşmış uzman kişiler tarafından oluşuyor. Bu araçları incelerken özel sistemler kullanıyoruz. Bazen dürüst satıcı da gelebiliyor. Aracı satmadan direk bize gelip kusurunu öğreniyor. Bu şekilde aracı kusurlarıyla birlikte geliyor.” Dedi.

Haber/ Ali Rıza Cesur

9 Araca Trafikten Men Cezası Verildi 9 Araca Trafikten Men Cezası Verildi