2021 yılında Isparta’dan Özbekistan’a 500 tonu aşkın tarım ilacı ve kimyevi gübre ihracatı gerçekleştirildi.

Kardeş ülke Özbekistan’da son yıllarda tarım alanında ciddi gelişmeler görülmeye başladı. Bu gelişmelerden Isparta ciddi bir pay sahibi oldu. Bölgeye meyve fidanlarının yanı sıra, bahçe tesisatları, sulama sistemleri, tarım alet ekipmanları gibi ürünlerin ihracatı yapılıyor. Bu kapsamda Isparta, Özbekistan’da tarım ilaçları ve kimyevi maddeler pazarında da büyük bir pay sahibi oldu.

Isparta'da Güller Bu Yıl Erken Açtı Isparta'da Güller Bu Yıl Erken Açtı

Özbekistan tarımının önderleri haline gelen Yaprak tarım ve Osc Tekstil Tarım firmaları ortak kurdukları firma Novvita A.Ş. ile zirai ilaç ve gübrelerin ihracatına başladı. Bu ortaklık ile birlikte Hektaş, Agrikem, Doktor Tarsa gibi Türkiye’de önde gelen zirai ilaç ve gübre firmalarının Özbekistan distribütörlüğünü aldılar.

Yapılan bu başarılı girişimler ve arazide alınan güzel neticeler sonucunda 2021 yılında Isparta şehrinden Özbekistan’a 500 tonu aşkın tarım ilacı ihracatı gerçekleştirildi. Yapılan ihracat Isparta kent ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.

Bu başarının en önemli iki sebebinden birincisi sektörde önde gelen firmalarla birlikte çalışmasıdır. Diğer önemli bir sebep ise sadece satış yapmakla kalmayıp, çiftçilere tarım danışmanlığı hizmeti vermesidir. Bölgede onlarca Türk ziraat mühendisi arazilerde çiftçilere eğitim veriyor, sonuçları değerlendiriyor ve çiftçilerin yüksek verim almasını sağlayarak mutluluklarına ortak oluyorlar.

Öte yandan Özbekistan’da uzun yıllar emek göstererek 2000 hektarın üzerinde bodur meyve bahçesi kurulumu yapan OSC Tekstil Tarım firmasının Yönetim kurulu üyesi Süleyman Şahlan, “Tarımda Özbekistan’da öncü ve örnek olmak bizim gayemiz” diyor.

Özbekistan’da kurulan bu bahçelerin yüksek verimliliği kaliteli fidandan geçiyor. Bu bahçeler için fidan yetiştiriciliği yapan Yaprak Tarım ve Isparta Fidancılık firmasının sahibi Ünal Turgut, “Kaliteli fidanlarımız sayesinde Orta Asya’da Isparta fidanının adını hafızalara kazıdık. Bu bizim ekip olarak başarımız” diyor.

Gelişmekte olan, Orta Asya’nın mutfağı olarak adlandırılan Özbekistan, yenilikçi ve temiz ticaret anlayışıyla bu iş insanlarına güven kapılarını sonuna kadar açmış durumda.

Türkiye’den Özbekistan’a ihracat yapan ve bu ülkede Royal Agro Science firması ile zirai ilaç ve gübre satışı yapan iş insanları Süleyman Şahlan ve Ünal Turgut, Ispartalı bir firma olarak Özbekistan’da tarımın önde gelen markalarının distribütörü olmaktan gurur duyduklarını ifade ettiler.