Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ISUBÜ-SEM) ile Tıbbi Sülük Uygulama ve Araştırma Merkezi (ISUBÜ-SÜLMER) işbirliğinde 5 farklı program dahilinde yürütülen eğitimlere şu ana kadar 25 farklı şehirden toplam 76 kursiyer katılım sağladı.

Gelen talepler üzerine 23-26 Eylül tarihleri arasında 2023’ün son eğitim programı düzenlenecek. 4 gün süreli ve 24 kişilik kontenjanla sınırlı olan eğitim Isparta’da yüz yüze yapılacak. İlk 2 günü tıbbi sülük yetiştiriciliğinin ve sülük sektörünün detaylı olarak işlendiği teorik eğitimin son 2 gününde ise mezbahaneden kan alınması, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tıbbi sülük üretiminde ruhsatlandırılan bir araştırma kuruluşuna teknik ziyaret, sülüklerin beslenmesi, sülüklerden yumurta kesesi (kokon) ve yavru alınması ve sülüklerin satışa hazırlanması konularında kursiyerlerin bizatihi kendilerinin katılım sağladığı uygulamalar yapılacak. Her eğitim programı için kurulan Whatsapp grupları sayesinde kursiyerlerin sülük üretiminde karşılaştıkları sorunlara çözümler sunularak üretimde başarılı olmaları sağlanıyor.

ISUBÜ-SÜLMER Müdürü Doç. Dr. Mustafa Ceylan; teknik ve detayları yaygın olarak bilinmeyen bir üretim sürecine sahip olan tıbbi sülük yetiştiriciliği alanında eğitim alan kursiyerlerin 50 TL/adet gibi yüksek meblağlara kadar pazarlanabilen sülük üretiminden önemli düzeyde gelir elde etmeye başladıklarını ve bu durumun ISUBÜ’nün ülke ekonomisine katkı sağlamakta olmasının gururunu yaşattığını belirtti.

Doç. Dr. Mustafa Ceylan, Eğitim sonrasında alınan sertifikanın kursiyerlere yüksek ekonomik getiri sağlayacak bilgi ve tecrübe sağlamasının yanı sıra gün geçtikçe önemi artan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarında önemli bir yer tutan tıbbi sülüklere yönelik üretim tesislerinin kuruluş ve genişletilmesi aşamasında hibe ve destek programlarına başvurularda sülük üretimindeki yetkinliği kanıtlayıcı belge olarak da işlev gördüğünü sözlerine ekledi.

Her aşaması uygulamalı gerçekleşen eğitimlere ilginin gün geçtikçe artmakta olduğunu belirten Doç. Dr. Ceylan, sektörde girişimcilerin yanlış başlangıçlar yapmasına, zaman ve hatırı sayılır ekonomik kayıplar yaşamasına yol açan hatalı ve karşılığı olmayan bilgilerin bulunduğunu ve bunlara itibar edilmeden doğru kaynaklardan alınacak uygulamalı bir eğitimle başlangıç yapmanın en rasyonel ve ekonomik seçenek olduğunu ifade etti.

ISUBÜ bünyesinde açılan uygulamalı tıbbi sülük yetiştiriciliği eğitimlerine https://sulmer.isparta.edu.tr/tr/egitimler/ adresinden erişim sağlanabiliyor.

Döviz Piyasasında TL Denge Kazanıyor Döviz Piyasasında TL Denge Kazanıyor