Sorunlu her uygulamada PİLOT il seçilen Isparta, “eğitimde kampüs” uygulamasında PİLOT il seçilmedi. Isparta alt – yapı olarak bu uygulamaya en uygun illerden biri.
 
Isparta özellikle sağlık ve eğitimde ilk uygulamalarda sürekli PİLOT il seçilir. Genelde sorunlu konularda PİLOT ilde yaşayanlar sorun yaşanlar. Geçiş dönemindeki sıkıntılar onları bulur. Bazen de pilot il olmak iyidir.
 
Milli Eğitim Bakanlığı illerde “KAMPÜS” modeline geçiyor. Modele geçişte 8 il PİLOT olarak seçildi ve önümüzdeki yıldan itibaren uygulanmaya başlayacak. Ne yazık ki bu 8 il arasında Isparta yok. Nedenini bilmiyoruz, bakanlık yetkilileri biliyor.
 
Türkiye’deki 81 ile baktığınız zaman “KAMPÜS” modeli uygulamasına her açıdan en müsait illerden biri Isparta. Belki de en uygunu. Alt- yapısı, kampüs olabilecek alanları, okulları, öğretmen sayısı gibi faktörleri dikkate aldığınızda Isparta ilk 5’e mutlaka girer.
 
“Neden KAMPÜS sistemi Isparta’da uygulanmalı? Sorun yaşanmaz mı?” diye sorabilirsiniz? 
Isparta eğitimindeki en önemli sorunlardan biri planlama ve vatandaşların bitmez – tükenmez istekleri. Yani, herkes çocuğunun istediği şekilde, istediği okulda, istediği öğretmen okumasını istiyor. Biri bir okulun ilkokul olmasını isterken, öbürü ortaokul olsun istiyor. Ortak akıl, çoğunluğun memnuniyetini dikkate alan yok.
 
Hal böyle olunca 4 + 4 + 4 sistemine göre okulların planlaması sırasında adeta okul yaz –boz tahtasına döndü. Hiç kimse “bu işin doğrusu, mantıklısı bu. Şartlara göre şu şekilde olmalı” demedi. Bugün hala sorun yaşanıyor, hala yeni Milli Eğitim Müdürüne gelen veliler var.
 
KAMPÜS  sistemi bu ve benzeri bir çok sorunu ortadan kaldıracaktır. Isparta’da zaten Süleyman Demirel Eğitim Kampüsü ile bu sistem uygulanıyor. Kampüs haline dönüştürebilecek alanlar mevcut. Bozanönü yolu bölgesi, çarşıda bazı bölgeler ve istenilirse bulunacak alanlar var. 
 
Neresindenr bakarsanız – bakın Isparta bu işe müsait. Kampüs sistemine geçilmesi okullardaki öğretmen dengesizliğini, yani sınıf mevcutlarının farklılılıklarını da ortadan kaldıracağı için eğitimde başarının artmasını sağlayacak  bazı haksız uygulamalara son verecektir.
 
Eğitimde kontrolün sağlanması, çocukların kötü alışkanlara yönelmelerinin önlenmesi, şehir merkezinde yeni alanların kazanılması gibi ciddi artıları var.
 
Bu ve benzeri bir çok olumlu yönü olan kampüs sistemine Isparta alınmalı. Bu konuda siyasilerimize, bürokratlarımıza önemli görevler düşüyor.
 
Isparta eğitimi için gelin bu konuda bakanlığa bastırın. Bakanlığın da “neden Isparta’nın olmadığını” izah etmesi gerekiyor. 
 
KAMPÜS sistemi ile göreceksiniz eğitimde yeni bir dönem başlayacak. Sosyal – kültürel etkinliklerden, başarı için yeni hedef konulmasına, planlama yapılmasına kadar önemli bir dönüm noktası olacak.