Kiracılara kötü haber ekonomistten geldi. O tarih sonrasında kira fiyatlarında büyük bir artış gözlemlenebilir.

Ülkemizde konut sorunu milyonlarca vatandaşı zor durumda bırakmakta. Bazı kişiler büyük bir konut sayısını elinde tutarken, bazı vatandaşlar için kendi evinde oturmak artık hayal olmuş durumda. Sürekli gelen zamlar nedeniyle ev sahipleri evlerini boş tutarken, yeni gelen kiracılara ise çok yüksek rakamlar sunulmakta.

Vatandaşlar bu durumdan şikayetçi olurken, kira fiyatlarının da önümüzdeki dönemler için çok yüksek seviyelere çıkacağı uzmanlar tarafından bildiriliyor. Kiracı ve ev sahibi arasında da kira bedeli nedeniyle yaşanan sorunlar giderek artmakta. Kiracılar kaldığı evdeki kira artışı için azami olarak belirlenen yüzde 25'lik tutarı kabul görürken ev sahipleri bu duruma karşı çıkmakta.

Kamuda Lojmanlar Satışa Çıkıyor, Memurlara Öncelik Kamuda Lojmanlar Satışa Çıkıyor, Memurlara Öncelik

Büyük Artışlar Yaşanabilir

Kira oturanlar için kötü haber uzman isimden geldi. Ekonomist Tunç Satıroğlu tarafından yapılan açıklamayla birlikte konut piyasasında yaşanan son gelişmeler sonrasında kiralarda büyük artışlar gözlemlenebilir.

Ekonomist Tunc Satıroğlu, kira bedellerindeki artışın nedenlerine de değiniyor. Bu nedenler arasında enflasyon, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, inşaat maliyetlerindeki artış ve arz-talep dengesizlikleri gibi faktörler yer almaktadır. Bu etkenler, ev sahiplerinin kira bedellerini yükseltme eğiliminde olmalarına sebep olmaktadır. Ev sahipleri boş tuttukları ev için yüksek kira bedelleri isteyebiliyor.

Ev Sahibi ve Kiracılar Fiyatta Anlaşamıyor

Kiracısı olan evler ise yüzde 25'lik zam sınırı nedeniyle çok fazla fiyat artışı yapılamazken yine de ev sahipleri farklı yöntemler denemeye başladı. Ev sahipleri başka bir kiracıya evini zamlı fiyatlardan açabilmek için kiracısını dava açarak evden çıkarmak istemekte. Bazı durumlar için mahkeme kararı onaylarken bazı durumlarda ise bu durum kiracı lehine sonuçlanabiliyor.

Ev fiyatlarının son dönemde giderek artmasıyla birlikte yaz ayı sonrasında, zam yasaklarının artmasıyla kiralarda da büyük bir artış beklenmekte. Fiyat artışları diğer birçok nedenle de artabiliyor. Evlerini boş tutan ev sahiplerinin yeni zamlar sonrasında kiracılara ne kadar fiyatlara evlerini açacağı herkes tarafından merak ediliyor.