30 Mart’ta yapılacak mahalli idareler seçimleri için partiler belediye meclis listelerini yaptı. Özellikle merkezde seçim sonucunu ciddi oranda etkileyecek meclis listeleri için çeşitli yorumlar yapılıyor.
 
Partilerin listeleri kimine göre iyi, kimine göre kötü.
 
Öncelikle CHP ve SP’nin meclis listesine bakalım. SP parti tabanına uygun bir liste yapmış.
 
CHP Merkez sağ ile birlikte sosyal demokrat yapıda bir meclis listesi çıkardı. Çakmakçı hoca ile teşkilatın hem fikir olduğu bir liste.
 
Gelelim en çok konuşulan ve tartışılan AK Parti ile MHP’nin meclis listesine.
 
AK Parti özellikle merkez sağ için ciddi bir açılım yaptı. Listede DP’den, eski Anavatan’dan  ve MHP’den isimler var. Bunun anlamı merkez sağın oylarına talip olunduğudur. Kontenjanda bulunan Uğur Bestelci’nin AK Parti’de olması ise MHP’nin küskünlerine yönelik mesajdır.
 
“Meclisin üç silahşörleri” olarak adlandırılan sivri isimler Seyfettin Kalem, Uğur Bestelci ve Nuri Selçuk’un kontenjana konulması ilginç, ilginç olduğu kadar mesajdır. Mesaj şudur:”Sivri isimleriniz, tecrübeniz ve kendinize güveniniz var. Bu iş meclis üyesi olarak mecliste konuşmaya benzemez.
 
Hadi bakalım seçimi alın ve yeniden belediye yönetiminde söz sahibi olun.”
 
AK Parti listesinde Kadir Dal’ın listenin başına konulması “abi” görevi verilmesi anlamına geliyor.
 
Teşkilattan konulan isimler teşkilata, Canan Aydın ve Metin Ören MHP tabanına, Kadir Özkan, Nuri Selçuk gibi isimler DP ve Anavatan tabanına yönelik mesajlar. AK Parti seçimi kazanmanın yolunun riskten geçtiğini, bugünkü siyasi ve toplumsal konjektürde merkez oylar olmadan seçimin alınamayacağını düşündüğü için böyle bir liste yapmıştır.
 
MHP’de ise durum bana göre farklı. MHP listesinin neredeyse tamamı, kontenjan adayı Halil İbrahim Can hariç, parti teşkilatı ve partililerden oluşuyor.
 
Burada verilmek istenilen mesaj şudur:”Ilıman partililer meclise yazılarak parti tabanındaki sorunlar ortadan kaldırılacaktır. Başkan Günaydın’a en çok karşı çıkan diğer partililerden çok MHP’lilerdir. Bu liste ile bunun önüne geçilmek istenmiştir. MHP’ye diğer partilerden oy gelecektir, tabanı sıkı tutalım.”
 
MHP açısından doğru bir mantık gibi gözüküyor. Halil İbrahim Can iyi bir isim ve MHP’ye katkı sağlayacağını düşünüyorum. MHP açılım yapmak yerine tabanına yöneldi. Kamuoyunda ise farklı bir beklenti vardı. Flaş isimlerin MHP listesinde olması bekleniyordu.
 
Başkan Günaydın, listenin neden böyle olduğu da açıkladı.
 
Özellikle MHP ve AK Parti seçim stratejisi nasıl olacağı noktasında meclisler önemli ipuçları veriyor.
 
Seçimin sonucunu genel başkanların Isparta programları da etkileyecek. Seçime 40 günden az bir süre kalmasına rağmen hala istenilen heyecan yakalanamadı. 
 
Bu seçimin sonucunu son 10 gün belirleyecek. Mart’ın 20’si ile birlikte neler olur neler?