Döviz Kurlarında Dengeli Gidiş Devam Ediyor Döviz Kurlarında Dengeli Gidiş Devam Ediyor

Halihazırda ellerinde 2023 model araç stoku bulunan bazı markalar, 2024 modellerini satışa sunarken, aynı zamanda 2023 modellerine de zam yaptı. Yapılan güncellemelerle sıfır kilometre otomobil fiyatları yüzde 2 ila yüzde 4 arasında değişen oranlarda arttı. Türkiye genelinde 50'ye yakın markadan 8 tanesi, 2024 model yılına ait araçları satışa çıkardı ve bu yeni modellerde ortalama fiyat artışı yüzde 3.3 olarak gerçekleşti.

Otomotiv veri şirketi Cardata'nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, Kızıldeniz'deki sorunlar ve küresel tedarik zincirindeki aksamalar nedeniyle bazı markaların 2024 model araçlarını getirmekte gecikme yaşayabileceğini belirtti. Otomotiv sektörünün 2024 yılına hem üreticiler hem de tüketiciler açısından temkinli bir şekilde girdiğini ve fiyat artışlarının ne kadar olacağının belirlendiğini ifade etti. Yalçın, önümüzdeki aylarda talep ve fiyatlar üzerindeki etkilerin daha netleşeceğini söyledi.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu ise ocak ayında tüketici talebinin devam ettiğini belirterek, yılın ilk aylarının genellikle ÖTV muafiyetli araçlara olan talebin arttığı dönem olduğunu ifade etti. Ayrıca, engellilerin 1 Ocak 2024 itibarıyla ÖTV muafiyetli alacağı sıfır araç limitinin 1 milyon 591 bin 255 TL'ye yükseldiğini hatırlattı. Eroldu, enflasyon ve döviz kurlarındaki artışın sıfır araç fiyatlarına yansıyacağını ve bazı markaların ocak ayında fiyatlarını yüzde 2 ila yüzde 4 arasında artırdığını ifade etti.