Isparta’da seçimin üç önemli partisi oldukça iddialı açıklamalar yapıyor. "Her halükarda seçimi" alacağız diyorsanız, aday aramayın veya siz aday olun.

Yerel seçimler yaklaştıkça siyasette ısınıyor. Özellikle bayramda oldukça 'iddialı açıklamalar yapıldı. Siyasette iddialı olmak zorundasınız, hedefiniz, iddianız yoksa siyaset yapmanızın bir anlamı yok. Ama bizdeki "iddialı olmak" sınırı aştı, milletin kararına ambargo koyma noktasına geldi.

Isparta’da seçimlerde iddialı gözüken üç önemli partisinin ikisinin, AK Parti ve MHP'nin yönetici noktasındaki isimler açıklamalarında "Seçimi her halükarda alırız, aday önemli değil" anlamında açıklamalar yaptılar.
 
CHP il Başkanı Vedat Şenol ise "Rakip partilerin gündemde bulunan adaylarının hiç biri bizim adayımızla yanşamaz" anlamında bir açıklama yaptı.
 
Madem partilerimizin yöneticileri bu kadar iddialı benim bir teklifim var. Seçimi her durumda, kim aday olursa - olsun alacak oyunuz, gücünüz varsa aday aramayın veya siz aday olun.
 
Partilerin oy oranları mutlaka önemli ama bu seçimi ADAY kazanacak parti değil. Bu bütün partiler için geçerli.
 
CHP İl Başkanı Vedat Şenol ise "Rakip partilerin gündemde bulunan adaylarının hiç biri bizim adayımızla yanşamaz" anlamında bir açıklama yaptı.
 
Madem partilerimizin yöneti-cileri bu kadar iddialı benim bir teklifim var. Seçimi her durumda, kim aday olursa - olsun alacak oyunuz, gücünüz varsa aday aramayın veya siz aday olun.
 
Partilerin oy oranları mutlaka önemli ama bu seçimi ADAY kazanacak parti değil. Bu bütün partiler için geçerli.
 
Parti yöneticileri bu sözleri söylemek zorunda ama bu kadar keskinlik yanlış.
 
Uzatmayalım; Isparta Belediye Başkanlığı seçimlerinde en önemli faktör, seçimin sonucunu belirleyecek faktör parti değil ADAY'dır. Tekrar altını çizelim. Bu nedenle hiç kimse başka seçim kazanma yolu aramasın.
 
Adayları yerel yöneticiler değil genel merkezler belirleyeceğine göre çalışmaların bunun üzerinde, yanı belirlenecek adayla nasıl seçim kazanırız üzerinde yapılması gerekiyor. Yani çok şıklı seçim poli-tikalarının belirlenmesi gerekiyor.
 
Belediye Meclisleri de I çok önemli. Vatandaş I genel seçimler ile yerel seçimleri ayırıyor. İyi aday, iyi meclis listesi ile sonuç alınacak.
 
Yoksa "kimi koyarsak seçimi alırız" dönemi geçti. Halkın içine girilirse durumun böyle olmadığı görülür.
 
Adayda hata yapmayan seçimi alır veya iddialı olur. Adayda hata yapan kaybetmeye mahkumdur. Adaydaki hata denge unsurlarında da belirleyici olacaktır.
 
2002'den bugüne kadar yapılan bütün genel ve yerel seçim sonuçlarına bakarsanız tabloyu çok net bir şekilde görürsünüz.
 
Yazacak çok şey var ama biraz zaman lazım. Seçmeni iyi analiz eden istenilen adayı gösterir ve seçmenin istediği mesajları verir. Yoksa sonuç hüsran olur. Seçmen eski seçmen değil. Takım tutar, gibi parti tutma alışkanlığı yerel seçimlerde geçerli değil.
 
Ayrıca istenmeyen adaylara "seçimi kaybettirme" çalışması ve alışkanlığı da ciddi anlamda Isparta’da işliyor. O halde seçimin sonucu "İSTENİLEN ADAYA" bağlı.