Çocuklarda göz kayması, doğuştan gelen nedenlerle veya sonradan oluşan problemlere bağlı gelişen bir göz sağlığı problemidir. Bebeğin doğumundan itibaren ilk 4 ay içerisinde ara ara göz kayması görülmesi normal karşılanırken, göz kaslarının gelişimini tamamlandığı altıncı aydan itibaren arada bir de olsa göz kaymasının devam etmesi veya gelişmesi şaşılık probleminin bir göstergesidir. Göz kasları gelişiminin tamamlanmasıyla geçen şaşılığın tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak şaşılığın devam etmesi halinde bu durum gözetim altında tutulmalı ve ideal tedavi sağlanmalıdır. Yalancı şaşılık bebeklerdeki göz ve burun yapısı nedeniyle şaşılık olmadığı halde varmış gibi görünmesidir. Şaşılık yalancı şaşılık olmadığı takdirde kendi kendine geçebilen bir sağlık problemi değildir. Şaşılığın tedavi edilebilmesi için tıbbi bir destek alınması ve kontrol altında tutulması gerekir.

Doğum sırasında gelişen zorluklar, erken doğum veya bebeklik döneminde gelişen yüksek ateşte hastalıklar göz kaslarının gelişimini önleyebilir veya kaslarda travma gelişmesine neden olabilir. Bu tür durumlar ise beraberinde şaşılığı getirebilir. Çocukluk döneminde gelişmeye başlayan göz kaymasının temelinde ise genetik faktörler, ciddi görme bozuklukları, baş veya göz bölgesine darbe alınması veya enfeksiyonel hastalıklar yer alabilir. Göz kayması tedavisi planlanırken şaşılığa neden olan ana sağlık problemi tespit edilir ve çocuğun mevcut sağlık durumuna göre bir tedavi planlaması yapılır.

Çocuklarda Göz Kayması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklik döneminin ilk 4 ayında şaşılık görülmesi halinde genellikle bir tedavi sürecine başlanmaz. Göz kasları gelişimi tamamlanana kadar bebek gözetim altında tutulur ve şaşılığın iyileşip iyileşmediği takip edilir. Şaşılığın geçmemesi halinde ise tedavi planlaması yapılır.

Çocuklarda şaşılık tedavisinde ilk adım gözlük kullanımıdır. Bebeklik dönemi dışında göz kayması genellikle 2 ila 4 yaş aralığında gelişmeye başlar. Erken teşhis ile gözlük kullanılmaya başlanması çoğu zaman etkili bir tedavi yöntemidir. Çocukta gelişen göz kayması türüne göre doktor bir gözlük reçete eder. Doktorun önerileri dahilinde gözlük kullanılmaya başlanır. Gözlük tedavisine ek olarak göz kapama tedavisi ve göz egzersizleri yapılabilir. Böylece tedavi süreci desteklenebilir.

Gözlük tedavisinin yetersiz olduğu durumlarda ise göz kayması ameliyatına başvurulur. Ameliyat ile göz kaslarına müdahaleler gerçekleştirilerek göz kayması tedavi edilebilir.

Çocuklarda Göz Kayması Ameliyatı

Göz kayması ameliyatı birçok vakada diğer tedavi yöntemlerine yanıt alınamadığında gündeme gelen bir tedavi yöntemidir. Ancak bazı göz kayması tiplerinde ilk tedavi yöntemi olarak cerrahi müdehaleye başvurulur. Özellikle göz kaymasına ek olarak göz tembelliği geliştiği durumlarda göz tembelliğinin ilerlemesini önlemek adına direkt olarak cerrahi müdahale seçeneği sunulur. Alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilen göz kayması ameliyatı ile şaşılık tedavi edilebilir.

YSK, kesin seçim sonuçlarını pazartesi günü açıklayacak YSK, kesin seçim sonuçlarını pazartesi günü açıklayacak

Göz kayması ameliyatı dahilinde göz kaslarına müdahaleler gerçekleştirilir. Böylece her 2 göz arasındaki paralelliğin yeniden kazanılması sağlanır. Şaşılık problemine ek olarak farklı bir göz problemi olması halinde bu durum farklı ameliyatlar dahilinde ele alınabilir. Göz kayması ameliyatında sadece göz paralelliğini sağlamaya yönelik uygulamalar gerçekleştirilir. Miyop, hipermetrop gibi göz problemleri bu ameliyat dahilinde ele alınmaz. Bu nedenle çocuğun şaşılığa ek olarak farklı göz problemleri olması halinde birden fazla ameliyata ihtiyaç duyulabilir.

Çocuklarda göz kayması ameliyatı her yaş grubunda yapılabilir. Ameliyat süresi yaklaşık olarak 45 dakika ile 1 saat aralığındadır. Ameliyathane ortamında gerçekleştirilen ameliyat genel anestezi etkisinde yapıldığından ameliyat sırasında çocuk herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Ameliyat sonrasındaki süreçte de göz batması ve gözlerde kızarıklık şikâyetleri haricinde ciddi bir semptom ile karşılaşılmaz. Doktorun önerdiği damlaların kullanılması ile göz batması şikâyeti de kontrol altına alınabilir.