EĞİRDİR BALIK MÜZESİ:

 

 ÜLKE DEĞERLERİNİ BİRARAYA GETİRMEK

 VE BUNU YARINLARA AKTARMAK…

 

                                    Zeki TARHAN – ANKARA

                                      --------------------------------------

 

                

                  Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonumuzun bünyesinde kurulan BALIK MÜZESİ’nin kuruluş amacı; Başlıkta belirttiğimiz gibi, Ülkemizin değerlerini bir araya getirmek ve bunu yarınlara taşımak…

                 Tabii, bu Müzenin kuruluşu “pat” diye olmadı. Önce bir temeli atıldı bu Müzenin. 2001 yılına dek yapılan çalışmalar vardı ve bu çalışmalardan elde edilen örnekler…İşte bu örneklerden küçük bir koleksiyon oluşturulmuştu…

               …Ve 2012’ye gelindiğinde görüldü ki; Enstitümüzün yürüttüğü projeler kapsamında, yeni yeni elde edilen örnekler ile farklı illerde yapılan inceleme çalışmalarından elde edilen örnekler de, oluşturulan koleksiyona eklenince, ortaya bugünkü BALIK MÜZESİ çıkmıştı…

 

                                                             ***

                 “BİRİM” demeye dilim varmıyor. Yakında eski statüsüne kavuşacak Enstitümüz.Milletvekilimiz sayın BİLGİÇ,müjdeyi verdi. HABER 32’de bu müjdeyi okur okumaz,sayın BİLGİÇ’i aramış,ama ulaşamamıştım.Ve ardından da, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü,Isparta’nın fahri hemşerisi sevgili hocamız Doç.Dr.Masum BURAK’ı  akşam saatlerinde aradım. Aynen şunları söylüyordu Masum Hoca:

               “…Zeki bey, epey zamandır Bakanlıklar arası yazışmalarımız sürüyordu zaten…Devlet Personel Başkanlığına da yazıldı. Isparta BARİDA HOTELS’de yaptığımız 1.Ulusal Elma Çalıştayı’ndan sonra,süreci daha da hızlandırdık. Yakında inşallah EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ, “birim” olmaktan kurtulacak ve bağımsız olarak “İSTASYON” statüsü ile, faaliyetlerini daha etkin bir şekilde sürdürecektir… Sizin ISVAK’taki Elma Paneliniz de,sürece ivme kazandırdı mutlaka…”

               …Ve bugün. Bilgisayarımın başında bu satırları yazarken, milletvekilimiz sayın BİLGİÇ aradılar. Dün akşam saatlerinde arayıp ulaşamamıştım,bugün bana döndüler.Verdiği müjde için teşekkür ettim.Tabii olayın, nasıl ki Bürokrasi ayağı varsa, siyasi ayağı da vardı ve Merkezi Otoritenin eylem ve işlemine başvurulacaktı…Bunları da konuştuk tabii sayın BİLGİÇ’le.

                                                             ***

             …Evet,biz konuyu dağıtmadan tekrar BALIK MÜZESİ’ne dönelim. Bu Müzede sergilenen bütün balıkların ayrı bir öyküsü vardı tabii…Tüm örneklerin alındığı yer,tarihi,kimin tarafından örneklendiği ve diğer bilgiler kayıt altındaydı…

               Şimdi sıkı durun: Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitümüz; Ülkemizin 110.000 km2’lik alanı, tatlı su balık faunası açısından incelemişti…16 familyaya ait toplam 82 tür saptanmıştı. 9 il,34 Göl,35 Baraj, 170 Gölet ve 405 Akarsu İstasyonunda yapılan örnekleme çalışmalarının sonucuydu bu.

              İki Proje kapsamında ele alınan o 9 il ise şunlardı: Afyon-Burdur—Denizli-Isparta-Konya-Bilecik-Eskişehir-Kütahya-Uşak. Ve 2001’den 2011’lere uzanan büyük bir uğraş…

             …Ve işte EĞİRDİR BALIK  MÜZESİ !!!  Bu kadar mı?...Elbette ki değil. Uluabat-İznik-Manyas Gölleri de var tabii…Bu Göllerin balıkları da EĞİRDİR BALIK MÜZESİ’nde sergileniyor…

                                                            ***

              Yine sıkı durun diyorum,çünkü; EĞİRDİR’DE BİR GEN BANKASI OLUŞUYOR !!! İşte bu balık Müzesinden, bu türler elimizden kayıp gitmeden,GEN KAYNAKLARINI MUHAFAZA VE MÜDAFAA edeceğiz…

            EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ, sen çok yaşa emi…

 

                                                           YARIN : KEREVİT

                                               BEKLEYİNİZ…