Temmuz ayında yüzde 25 kira artış sınırlamasının sona erecek olması, ev sahiplerinin daha yüksek oranlı artışlar talep edebilmesine olanak tanıyacak. Ancak, bu yeni düzenlemede bazı fırsatçı ev sahiplerinin kiraları 2-3 katına çıkarma çabasına gireceği öngörülüyor. Yine de bu tür astronomik artışların uygulanması pek mümkün değil. Yüzde 25'lik sınırlama kalksa da, ev sahiplerine sınırsız bir zam yetkisi vermiyor. Ev sahipleri yasal kira artış oranına uymak zorunda kalacaklar. Bu oran ise son 12 ayın TÜFE oranına göre belirlenecek ve kiracının onayı olmadan bu oranın üstüne çıkılması yasal olarak mümkün olmayacak. Dolayısıyla kira artış oranları en fazla yüzde 60 seviyelerinde kalacak.

Kira Sözleşmesinde Bu Yazıyorsa İptal Oluyor

Bankada Parası Olanlar Bu Habere Dikkat Bankada Parası Olanlar Bu Habere Dikkat

Bazı ev sahipleri kira sözleşmelerine kira artışına dair oranlar ekleyebiliyorlar. Kiracılar da kira artış dönemi geldiğinde, sözleşmede belirtilen oran kadar artış yapmaları gerektiğini düşünebiliyorlar. Ancak, yasal düzenlemeler bunun böyle olmadığını gösteriyor. Eğer kira sözleşmesinde belirtilen kira artış oranı, yasal kira artış oranından yüksekse, sözleşmedeki oran geçerliliğini yitiriyor.

Bu tür durumlarda, yasal kira artış oranı geçerli oluyor. Örneğin, kira sözleşmesinde yüzde 100 zam yapılacağı belirtilmişse ve yasal kira artış oranı yüzde 55 olarak belirlenmişse, yüzde 100'lük bir zam uygulanamaz. Ev sahipleri en fazla yüzde 55 oranında zam yapabilirler. Bu konuda Yargıtay'ın emsal kararları da bulunuyor

Kaynak: Haber Merkezi