Gönen"de bir hafta öncesine kadar 80-90 YKr arasında satılan vişne fiyatları şimdilerde 60 Ykr"ye kadar düştü. Sebep ise fabrikaların geçen yıldan ellerinde bulunan meyve konsantreleri olarak gösterildi

Isparta"nın Gönen ilçesinde vişne alımları devam ediyor.

2007 yılında 450 ton rekoltenin bulunduğu vişnede bu yıl rekolte 550 ton civarında bulunuyor. Geçen yıl kilogramı 0,60 Ykr olan vişnede alım fiyatı bu yıl da aynı fiyata geriledi. Bir hafta önceye kadar 0,80 Ykr ile 0,90 Ykr arasında satılan vişne şimdi ise 0,60 Ykr"ye kadar düştü.

MEYVE SUYUNA GELEN ZAM

ÜRETİCİYE YANSITILMIYOR

Meyve suyuna gelen zamların vişne alımlarına yansıtılmadığından yakınan üreticiler, bunun nedenini ise meyve suyu fabrikalarının geçen yıldan ellerinde bulunan meyve konsantrelerinden kaynaklandığını savundu. Ayrıca, vişne deki düşük fiyatlar nedeniyle üretici, ağaçtaki meyvesini bile toplamıyor. Vişne üreticileri, “Ağaçtan meyvemizi toplattığımız işçinin parasını bile ödeyemiyoruz. Üründen kazandığımız para dahi işçi parasını karşılamıyor” diye yakındılar.

KONSANTRE MEYVELER FİYATI DÜŞÜRDÜ

Vişne alımlarında komisyonculuk yapan Mustafa Elcim, meyveyi mümkün oldukça yüksek fiyata almaya çalıştıklarını kaydederek, “Fabrikalar ellerinde meyve konsantreleri bulunduğu için fiyatları aşağı çekiyor” şeklinde konuştu.