Yapay Zekâ ve Spor Performans Analizi

Hayatımızın vazgeçilmez unsurlarınsan biri spordur. Bazen oyuncu bazense seyirci olarak rol aldığımız bu etkinlikte hem eğlenceye hem de rahatlama imkânı mevcuttur. Profesyonel anlamda ise etkili bir gelir kapısı olduğunu görürüz.

Tabi bu etkinliklerin devamı adına gelişim oldukça önemlidir. Bir sporcunun kendini geliştirmesi, etkinliğin devamı adına son derece önemlidir. Ancak çoğu zaman bunun için ilave masraf gerekmektedir. İster analiz olsun isterse eğitim her zaman masraflı olmaktadır.

Bu masrafları azaltmak ve alınan verimi arttırmak adına günümüzde yapay zekaya başvurulmaktadır. Aslında böyle söyleyerek yapay zekayı kısıtlamamak gerekir. Çünkü, bu alanın dışında yüzlerce alanda da yapay zekaya başvurulmaktadır. Örneğin, Aviator giriş için websitesinde belirtildiği gibi çağımızda eğlence sektöründe dahi yapay zekâ genişçe yer bulabilmekte, sanal bahis gibi eğlence sektöründe de sıklıkla kullanılmaktadır.

Öncel CNC ile Tanışın: Sıcak Tel CNC XPS Kesim Makinesi Öncel CNC ile Tanışın: Sıcak Tel CNC XPS Kesim Makinesi

Spora faydaları

Yukarıda da değinildiği üzere analiz ve performans geliştirmede yapay zekâ etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Yeri geldiğinde eğitim için bazen de oyuncunun hangi noktalarda gelişime ihtiyaç duyduğunu ortaya koymak adına yapay zekaya başvurulmaktadır.

Aslında bir sporcunun başarısı, bütüncül yaklaşılması gereken bir olgudur. Bu yüzden, yapay zekâ sayesinde hemen her alanda daha ucuza etkin bir takip sağlanabilmektedir.

Hangi alanlarda kullanılmalı?

Bütüncül yaklaşım içerisinde bakıldığında, hangi yönlerin gelişmesi gerektiği kolaylıkla görülmektedir. Bu başlıkları biraz akmak gerekirse;

  1. Beslenme takibi ile yeterli besin alma ve sağlıklı beslenme.
  2. Oyuna yönelik performansı analiz etme.
  3. Sakatlık önleyici program takibi yapma.
  4. Oyun sisteminin denetimini yapma gibi konularda yapay zekanın kolaylığı dikkate çarpmaktadır.

Bunun dışında e-spor sayesinde anlık bildirimlerin performansa etkisini arttırmak ücretsiz bir şekilde mümkün olmuştur.

Verinin önemi

Giyilebilir teknolojilere entegre şekilde çalışan uygulamalar sayesinde toplanan veriler artık performans analizinde rahatça kullanılabilmektedir. Günümüzde Catapult ve WIMU gibi ticari ürünler sayesinde simultane veri akışı dahi başarılı bir şekilde performans ile ilişkilendirilir hale gelmiştir.

Örneğin kayak için hazırlanan sahanın kalitesi artık yapay zekâ ile ölçülmekte, en çok etkilenen yerler kolayca belirlenip her geçiş öncesinde desteklenebilmektedir.

Seyirci deneyimi

Bu verilerin elde edilmesi için yapılan yatırımlar, seyir zevkini de katlamıştır. Her açıdan elde edilen efsane görüntüler, seyircilerin gözlerini sahi kırpmadan oyunda kalmalarını sağlamakta ve anlık yorumlar ile oyuncuları desteklemelerini sağlamaktadır. Aslında bu direkt beklenen çıktılar olmasa da, sonucu itibariyle seyirici açısından önem arz eden bir gelişmedir.

Spor performasının geleceği

Son zamanlarda spor mühendisliği gibi branşların ortaya çıktığını görmekteyiz. Bu yüzden, bu alanda yeni meslekler ve yatırımın önemli olduğunu hatırlatmak gerekir. Gelecekte, daha ucuza performans analizi yapmanın lisanslı oyuncu sayısını arttırması mümkündür. Ayrıca, tüm bu gelişmelerin, seyirci deneyimini nasıl daha fazla arttıracağına yönelik yatırımların gelecek vadettiğini de belirtmeden geçemeyiz.

Editör: Newstanitim Newstanitim