Bir çok insan BÂKA'nın nasıl büyük hizmetler yaptığının farkında bile değil ama, sonuçları orta vadede alınacak, Isparta’nın geleceğini kurtaracak çalışmalara imza atılıyor.

 

Herkes BAKA olarak biliyor Batı Akdeniz Kalkınma Ajansını: Genel algıda yatırımlara para veren bir kurum olduğu şeklinde. Peki BAKA İsparta için bölge için neler yapıyor? Sadece yılda birkaç kez yatırımlar için para mı veriyor? Bunu genel anlamda merak eden pek olmuyor.
 
Ajans bölge için çalışıyor ama bizi ilgilendiren kısmı Isparta için neler yaptığı, hangi projeleri hayata geçirdiği. Genel Sekreter Tuncay Engin'in Ispartalı olması da ayrı bir önem taşıyor.
 
Çalışkanlığı, harika kişiliği, vizyonu, dünyaya bakışı ve disiplini ile Tuncay Engin farklı bir bürokrat. Bir de Isparta sevdalısı. Beraber çalıştığı ekip te gerçekten harika. Bu dönem BÂKA'nın yönetim kurulu başkanı Isparta Valisi Memduh Oğuz. Sayın Vali'de başkanlık nedeniyle çalışmalara ciddi katkılar sağlayacaktır.
 
BÂKA'nın yönetim kurulu var ama icranın başında Engin ve ekibi var.
 
Ispartalı orta vadede hissedecek, yaşayacak ama Isparta’nın geleceğini kurtaracak çalışmalara imza atıyorlar. BAKA'nın bazı çalışmaları meyvelerini veriyor. Ancak şehri marka yapacak, ekonomik anlamda şehri kurtaracak çalışmalar sürüyor.
 
Yatırımlara destek verilmesi, yeni istihdamlar yaratılması, ekonomiye katkı sağlanması, yatırımcının bilgilendirilmesi, bürokratik engellerin kaldırılması, yol gös-terilmesi, Isparta’nın ve marka ürünlerinin tanıtılması, yatırımcı getirilmesi gibi konuları daha önce sizlerle paylaştık. Bu hizmetler aralıksız ve hızlanarak sürüyor.
 
Ama bazı projeler var ki çok ciddi ve Isparta'daki bir çok tartışmayı bitirecek nitelikte. En önemlisi de "Havacılık Serbest Bölge" çalışmaları.
 
BAKA yönetimi bundan 1 yıl önce Havalimanımız, Kara Havacılık Okulu ve Uçak Bakım Merkezleri ile birlikte Isparta’da Havacılık Serbest Bölgesinin kurulmasını gündeme getirdi ve detaylı bir çalışma yaptı. Bu süreçte Süleyman Demirel Üniversitesi'de Havacılık Fakültesinin kurulması için çalışmalara başladı.
 
BAKA'nın girişimleri desteği ile Havalimanına uçak bakım merkezi kuruldu. Daha sonra Türk Hava Kurumu bu merkeze ortak oldu.
 
Geçtiğimiz günlerde THK Genel Başkanı Osman Yıldırım'ın Isparta ziyaretinde "yamacılık Serbest Bölge”nin Isparta’ya kurulması ile ilgili konu yeniden gündeme getirildi ve BAKA uzmanları genel başkanı geniş bir bilgi verdiler.
 
Yıldırım, çalışmaya hayran kaldı ve THK olarak bu işe talip olduklarını, yasal olarak gereken ne varsa kendilerinin yapacaklarını söyledi. Ve ilk somut adım atıldı 3 Ekim'de Ankara'da ilgili bakanlık¬ların üst düzey yöneticilerinin de katılacağı . toplantı yapılacak. Toplantının tek gündem maddesi var:"Isparta’ya Havacılık Serbest Bölgesi"nin kurulması.
 
BAKA öyle bir çalışma yapmış ki, raporu okuyan "hemen kuralım" diyor. Havacılık Serbest Bölgesinin teknik anlam-da ne olduğu, Isparta’ya neler katacağını anlatırsak yerimizde yetmez.
 
Sadece şunu söyleyelim: Isparta ekonomisi katlanır, Isparta havacılıkta marka olur. Kara Havacılık Okulu, Uçak Bakım Merkezi, Havacılık Fakültesi, Yüksek Okul ve diğer gelişmeler.
 
THK Başkanı Yıldırım ayrıca, Isparta’ya eğitim kampusu kuracaklarını da açıkladı. Bu açıklama THK'nın Isparta’ya ne denli önem verdiğini ve yatırımlarını sürdüreceğini gösteriyor.
 
Bütün bunları neden mi yazdım? BAKA yatırımlara küçük veya büyük destek verir. Yatırım olur, insanlar iş arar - bulur - bulamaz. Bütün bunlar günlük hayat içinde yaşanan önemli ama dar kapsamlı, uzun vadede şehrin vizyonuna yön veremeyecek gelişmeler.
 
Şehrin önünü açacak, vizyonunu doğrultacak projeler çalışmalar pek yapılmaz. Hele hele kamu kurumları bunu hiç yapmaz. BAKA ise Isparta’yı kurtaracak, önünü açacak çok ciddi çalışmalar yapıyor, bunları kağıt üzerinde bırakmıyor, somutlaştırıyor.
 
Zaten, kalkınma ajanslarının asli görevi de bu olmalı. Sadece Havacılık Serbest Bölgesi değil, iki - üç tane daha önemli projesi var BAKA'nın. Sadece şunu bilin: BAKA Isparta’nın geleceğini ve kurtuluşunu şekillendiriyor. Çok önemli işler yapıyor. Bazı şeyler kendi kendine mi oluyor sanıyorsunuz.