Hafta sonu Isparta sokakları kalabalık ve çıvıl çıvıldı. Sanki kendimizi İstanbuldaki gibi hissettik. Araç trafiğinin yoğunluğundan evimize yarım saatte ancak ulaşabildik. Bu manzara çok değil bundan 30 yıl sonrasının fotoğrafını gösterdi bize.

Şehrin imar ve inşaasını yeniden ele almaz isek 30 yıl sonra şehir trafiği tıpkı hafta sonu gibi olacak. Şehri kenar mhallelere doğru açmazsak, şehir merkezde kümelenecek ve insanlar bırakın rahat rahat yürümeyi, alışveriş yapmayı doğru dürüst nefes bile alamayacaklar. Perşembe günü Atatürk stadını dolduran yaklaşık 20 bin kişi hem eğlendi hem de duygulu anlar yaşadı. ‘İnsanlık el ele’ Hangi ülkeden, dinden, dilden ve ırkdan olursan ol, ortak bir payede buluşabiliyor, ortak bir dili konuşabiliyorsan bunun adına ‘İnsanlık el ele’ diyebilirsiniz. Her yıl İstanbul’da  yapılan bu yıl ise 11 ile yayılan Türkçe Olimpiyatlarının Isparta ayğını izleyenler gerçekten unutamayacakları birkaç saat geçirdiler. İzleme şansı bulamayanlar ise büyük bir fırsatı kaçırmış oldu.

Bu etkinliğin ilimizde organize edilmesinde emeği geçenleri, sponsorlukla etkinliğe destek verenleri, en iyi şekilde ağırlanarak evsahipliği yapanlara ve etkinliği büyük kitlelere ulaştırmak için kameralarını Atatürk stadına getiren gazeteci ve yayıncı kuruluşlara minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.  Gerçekten büyük bir keyif aldığım, duygulandığım, takdir ettiğim bir gecenin sonrasında duygularımı ifade etmekte zorluk çekiyorum. Türkçe gibi zor bir dili konuşmak, hele hele Türk müziğini ve şarkılarını yürekten ve içten söylemek, bizim gibi düşünmek, bizim gibi yaşamak ve herşeyden önemlisi bizden birisi gibi davranak, bizimle, nefes almak, yaşamak zor ama imkansız değil. İşte bu zorluğu ve imkansızlıkları yenmelerine vesile olanları kutluyor, geceye renk katan o yavrularımızı tebrik ediyorum.

Bir gün sonrasında yine Atatürk stadı büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Cuma günü bu kez Süleyman Demirel Üniversitesinin mezuniyet töreni vardı. Atatürk stadının çimlerini dolduran 12 bin öğrenci, tribünleri dolduran 15 bin öğrenci velisi, çocuklarının mezuniyet sevincine ortak olurken, ilimizde yüksek eğitimini tamamlayarak güzel hatıralar ile ilimize veda eden Üniversite mezunu genç arkadaşlarımızın çoşkusu ve mezuniyet sevinci görülmeye değerdi. Türkçe olimpiyatları ve mezuniyet coşkusu hafta sonu Isparta Belediyesinin bu yıl 12’ncisini gerçekleştirdiği Gül ve Halı festivali ile doruğa ulaştı. Türkiye’nin tanınmış starları birbirinden güzel şarkıları ile hayranlarına unutamayacakları iki gün yaşattılar.

Cumhuriyet Caddesindeki stantlar hem satıcılar için hem de alıcılar için üç gün boyunc dolu dolu geçti.  Geçtiğimiz hafta Isparta’da hareketli dört günün kamuoyuna yansıyan olumlu yönleri böyle idi. En büyük eksiklik yılardır söylediğimiz konaklama sorunu, birkez daha tüm çıplaklığı ile görüldü. Isparta merkezde böylesine önemli organizasyonlar için beş yıldızlı otellere acilen ihtiyaç var. Umarım bu eksikliğin giderilmesi için sadece yatırımcının gelmesini beklemek yerine, kendi imkanlarımızıda seferber ederek bu açığın kapanmasını sağlayabiliriz. İl Özel idare eski binasının biran evvel yıkılarak güzel bir şehir oteli inşaasına hemen başlanmalı.

Bu arada AK Parti Milletvekilleri ile Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminin bir araya gelerek buzları eritmesi ne kadar sevindirici ise Festival sürecinde Siyasilerin, Valinin ve Rektörün etkinliklere katılmaması bir o kadar üzücü olmuştur. Sacın dört ayağı biraraya gelmediği müddetçe o sac’dan verim almak mümkün değil. Siyasi görüşü ne olursa olsun kurumların ve Isparta’yı yönetenlerin Isparta menfaatlerinde biraraya gelmeleri ilimizin geleceği açısından çok önemli. Kişilerin şahsi husumetleri olabilir, birbirlerini sevmiyor olabilir ama mevzu Isparta ise işte o zaman bir masanın etrafında toplanmaktan kimsenin kaçmaya hakkı yoktur. Allah aşkına şu yakanızdaki rozetleri Isparta il sınırlarına girdiğiniz zaman çıkartın ve cebinize sokun.

Isparta’da siyasi düşüncelerinizi birkenara bırakın, küskünlüklerinizi ve ihtiraslarınızdan vazgeçin ve Ispartanın geleceğinde sözsahibi olun. Son olarak Belediyenin kaymakkapı meydanına diktiği devasa Gül anıtından bahsetmek istiyorum. Isparta gülünü yansıtan birebir büyütülerek orjinalinin aynısı yapılan Gül heykeli gerçekten çok güzel olmuş. Düşünen, tasarlayan ve yapımında emeği geçenleri kutluyorum. Buraya kadar herşey çok güzel, festivalin son gününe yetiştirilen dev gül heykeli bugünden itibaren Isparta’ya gelen yerli  ve yabancıların ilgisini ve beğenisini çekecektir. Daha önce kaymakkapı meydanında Demirel büstünün önünde hatıra resmi çektiren bundan böyle Gül heykelini de ihmal etmeyecekler.

Isparta’yı simgeleyen, Demirel ve Gül’ün yanısıra birde devasa Halı figürü yapılırsa, hem festivalin adına yakışır, hemde Isparta’yı simgeler. Buradan Sayın Belediye Başkanına bir önerim olacak. Şehrin girişlerindeki uygun yerlere buna benzer gül figürlerinden birkaç tane daha yapmalı.      Saygılarımla...

HAKAN YAMAN [email protected]