Geçtiğimiz haftaya damgasını vuran ve bu haftanın gündeminde yer alan bazı olayları yorumlamaya çalışacağım. Tespit ettiğim dört konudaki yorumlarımı başlıklar halinde yazmak istiyorum.

BAŞKAN ÖZMERAL

Eğirdir Belediye Başkanı Sayın O. Nuri Özmeral tanıdığım Belediye başkanlarından çok daha farklı yapı ve düşünceye sahip. Onun çizgileri diğer başkanlara göre biraz daha kalın ve sert. O doğru bildiği şeylerden asla ödün vermez ve vazgeçmez. Bu küçük tesbitimden sonra geçtiğimiz hafta sayın Başkanın bir açıklaması dikkatimi çekti. Göreve geldiği günlerde belediyeyi borç batağında devraldığını söylemişti. Aradan geçen üç yıllık sürede sayın başkan tüm borçları ödediği gibi alacaklılara da çağrıda bulunuyor. ‘Belediyeden alacağı olanlar buyursun gelsin’ gerçekten ilginç ve iddialı bir açıklama. Eeee ne demiştim sayın Özmeral’in çizgiside, uslübüda farklı.

Belediye başkanlığına seçildiği ilk yıllar sivri çıkışları ve açıklamaları ile tepki alıyordu, şimdi ise trendi sürekli yükseliyor ve daha çok sempatizan kazanmaya devam ediyor.

Bu arada sayın başkanın Eğirdirde turizm ve tanıtım adına yaptığı hizmetlerde takdir toplamaya devam ediyor. Ben her zaman söylemişimdir. Eğirdir, Türkiye’nin incisi. Böylesine güzel ve özel bir gölü ve çoğrafi yapısı ile görülmeye değer bir ilçeyi turizme kazandırmak, daha çok yerli ve yabancı turisti ağırlamak için daha çok tanıtım, konaklama tesisi ve  ilçe halkının birlik ve beraberliğe ihtiyacı var.

SUAT HOCA İŞARETİ ALDI

Yerel seçimlerin 2013 yılının son dönminde yapılacağını farz edersek sürece 15-16 ay kalmıştır. Milletvekili seçimlerinde üçüncü sıra adayı olarak vekilliği çok az bir oyla kaybeden SDÜ öğretim üyesi, Doç Dr. Suat Kolukırık’ın Başbakanın prenslerinden birisi olarak adaylık (Belediye Başkanlığı)  için işareti aldığını düşünüyorum. Her nekadar basının karşısında adaylığının sözkonusu olmadığını, ne görev verilirise yapmaya hazırım gibi kaçamak cevaplar versede, bana göre sayın Kolukırık yukarının işaretini, başkakanın siyasete devam tavsiyesini aldığını düşünüyorum.

Akdeniz toplantıları adı altında yerel ve ulusal gündemi değerlendirerek gündemde kalmaya çalışan ve önümüzdeki günlerde çıkışını sürdürmeye devam edecek olan sayın Kolukırık bana göre AK partinin yerel seçimlerde en güçlü başkan aday adayları arasında.

DEDE NEDEN İSTİFA ETTİ

Demokrat partinin Isparta’da en ağır toplarından olan, partinin adını da şanınıda bugüne kadar hep yukarlarda tutmaya çalışan sayın Hüseyin Dede’nin istifası gerçekten süpriz oldu. Ne varki Dede’nin istifasının arkasında mutlaka kendisine göre haklı gerekçeleri vardır. Geçtiğimiz günlerde yapılan Genel başkanlık seçimlerinde bir hayli yorulan ve zaman zaman bu süreçi değerlendirerek tepki gösteren sayın başkanın seçim sonrasında taşların yerine oturmadığını ve parti içerisindeki sorunların devam ettiğini, yine Isparta ile ilgili beklentilerinin yerine gelmediğini düşünüyorum. Dede’nin istifası ile azda olsa gündemde kalan, muhalefet yapan Demokrat partinin yeni dönemde nasıl bir politika izleyeceğini doğrusu merak ediyorum.

ÖĞRENCİLERİN KIYMETİNİ

GİDİNCE ANLADILAR

Yine geçtiğimiz hafta gündeme düşen önemli bir açıklamayı yorumlamak istiyorum. Isparta esnafı öğrencilerin gitmesi ile amiyana tabirle sinek avladıklarını, işlerin zayıfladığı yönünde açıklamaları vardı. Bu açıklamadan çıkan en önemli tesbit ve altını çizmemiz gereken husus bana göre şudur. Bir ilin ekonomisini ayakta tutan, o ilin sosyo, ekonomik ve kültürel yapısına direk katkı sağlayan Ünüversite ve dolayısıyla o ünüversitede okuyan öğrencilerdir. Yaklaşık 50 bin öğrencinin Ispartaya katkısı tartışılmaz. Çıvıl çıvıl olan Isparta sokakları öğrencilerin gitmesi ile adeta sessizliğini yaşıyor. Birçok eğlence mekanı sezonu kapatmak durumunda kalmıştır.

Bu nedenle Isparta’da eğitim alan Üniversite öğrencilerine karşı nasıl bir politika izleyeceğimizi, onlara nasıl davranacağımızı, ilimizi nasıl sevdireceğimizi çok iyi bilmeli, onları sadece tüketici olarak görmekten ziyade gelecekte Isparta’ya başka katkılarda sağlayabileceklerini düşünmemiz gerekiyor.

Bu arada konu Üniversiteden açılmışken, görüştüğüm birçok öğrenci yaz okuluna kaldığını söylediler. Öğrencilerin yaz okuluna kalmalarının birinci kriterinin yaz okulunda ders verecek olan öğretim görevlilerinin ücret alacak olmalarından kaynaklandığını, yani kasıtlı olarak yaz okuluna bırakıldığı iddiaları umarım tüm Üniversitelerde sözkonusu olduğuna göre üzerine gidilmesi gereken önemli bir sorun olarak yetkililerin dikkatine sunulur.

ELEŞTİRİLER YAPICI OLMALI

Isparta belediyesinin geçtiğimiz günlerde kaymakkapı meydanına diktiği devasa gül heykeli ile ilgili birçok kişi görüşlerini belirtti. Her görüşe saygı duymak gerekiyor. Ne varki bazı görüşler yapıcı olmanın dışında tamamen kasıtlı ve yıkıcı... Bu eleştirilere kesinlikle katılmıyorum. Bunun altında kıskançlık ve kasıt vardır.

Gül heykeli ile ilgili internet sitelerinde çıkan köşe yazıma yorum yapanlara birkez daha seslenmek istiyorum. Yürekli ve cesaretli insan ismini ve cismini yazarak yorum yapsın. Çamur at izi kalsın zihniyeti ile Ispartayı bir adım ileriye götüremeyiz. Varsa ortada bir yanlışlık bir eksiklik konuşarak çözümlenir, Siyaset uğruna karalama yapanlar, oy uğruna eleştirenler vicdanlarının sesini birkez daha dinlesinler ve ona göre konuşsunlar. Saygılarımla.

Not: Terör birkez daha gerçek yüzünü gösterdi. Güneydoğuda terör örgütünün kahbece kurşunlarına hedef olarak şehit olan güvenlik güçlerine Allahtan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve Türk halkına sabır ve başsağlığı diliyorum.

YETER ARTIK ANALAR AĞLAMASIN, OCAKLAR SÖNMESİN, ATEŞ DÜŞMESİN!