Yerel seçimler yaklaşırken, bütün partiler Isparta'daki DP oylarına gözü dikti. Hedef bu oyları partilerine çekebilmek. Peki, bunu kim başarır?

Yerel seçim tarihi kesinleşmedi ama zaman giderek yaklaşıyor. Isparta’da da her parti içinde adaylar için hareketlilik başladı. Özellikle AK Parti, MHP ve CHP'de çalışmalar her geçen gün ivme kazanıyor.
 
AK Parti'de herkes "son sözü Başbakan Erdoğan söyleyeceği" için tahminde bulunmuyor. Aday adaylığı için 50 dolayında başvuru olur.
 
MHP'de Devlet Bahçeli'nin genel başkanlığa devam etmesi durumunda, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın yeniden aday gösterileceği, Günaydın'ın da yeniden aday olacağına kesin gözü ile bakılıyor.
 
Aday arayışının en hızlı sürdüğü parti ise CHP. CHP yerel seçimlerde iddialı olabilmek için çeşitli temaslar yapıyor. SDÜ'nün eski rektörü Prof. Lütfü Çakmakçı'nın ismi ciddi olarak gündemde. Çakmakçı'nın adaylığı ile Demirel ailesinin de desteğini alacağı kesin.
 
Ancak Çakmakçı hoca ile siyaset bir araya zor gelir. CHP'deki konferansı sırasında adaylığı ile ilgili soruya verdiği cevapta hocanın siyasetle ilgili olmadığının bir göstergesi.
 
CHP'de özellikle DP tandanslı aday arayışı var. Burada mesaj DP tabanına yönelik. Isparta’da üç partinin de hedefinde DP oyları var ve doğru bir strateji. 2011 seçimlerinde bu oyların büyük bölümünü CHP aldı. Ama belediye başkanlığı seçimlerinde aynı şey olur mu? Bana göre olmaz.
Çünkü belediye başkanlığında adaya ve şartlara göre oy dağılımı değişir. Hangi parti yanlış yapmaz, doğru aday ve meclis üyesi ile milletin önüne çakırsa o ağırlık kazanır.
 
Süleyman Soylu'nun AK Parti'ye katılması ile Isparta’da eski DP'li belirli bir oy AK Parti'ye gidecektir.
Bu süreçte bir çok adım atılacaktır ama belirli adımlar seçim sonucunu belirleyecektir. Ki bazı görüşmeler yapıldığını ve bayram sürecinde yapılacağını biliyorum.
 
Kim ne derse - desin, kim nasıl görürse -görsün; Isparta Belediye Başkanlığı seçimleri hiçbir parti için çantada keklik değil. Elbette avantajlar ve dezavantajlar var. Ama yanlış adımlar, sonucu ciddi olarak etkileyecek.
 
Isparta ile ilgili iki farklı anketi gördüm. Anketler Ağustos - Eylül aylarında yapılmış. Genel seçim olsa AK Parti oy oranını koruyor. Ama belediye başkanlığında önde gözükse de, seçimin sonucu etkileyecek bir oran "adayı" bekliyor. Her iki ankette sonuçlar birbirine yakın çıkıyor.
 
MHP oy oranlarını koruyor, hatta birkaç puan artırmış ama CHP'de düşüş var. Bunun anlamı CHP'deki emanet DP oylarının kalıcı olmadığı. Zaten adı üzerinde "emanet."
 
Bu konuda ankete gerek yok. Toplumda bunu zaten söylüyor. 3 partide durum söyle iken, DYP'nin adayı Hasan Akay. Hasan Akay'ın adaylığını ve neden aday olduğunu önümüzdeki günlerde ele alacağız. Aslında Hasan Akay'ın adaylığı DP oylarının ne kadar önemli olduğuna ve ortadaki boşluğa dikkat çekmiyor mu?