HEM merkezinin Gazi Sosyal Bilimler Lisesi bünyesindeki binaya taşınması gündemde Son derece yanlış bir karar olur. Yetkililerin kararlarını yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor.

 

Isparta'daki eğitim kurullarının fiziki olarak planlaması üzerinde yeni çalışmalar yapılıyor 4 + 4 + 4 sistemi ile ilgili okulların planlamasının ardından, yeni çalışmalar yapılıyor.
 
Gelen bilgiler Halk Eğitim Merkezi'nin Gazi Sosyal Bilimler Lisesi'nin bünyesindeki boş binaya taşınması gündeme gelmiş ve bu yönde karar "eritmek üzere olduğu.
 
Bu fikir kimin, kim bu kararları veriyor bilmiyorum ama eğitim ve çocuklarınız açısından son derece yalnıs bir karar olur.
 
Neden mi?
 
En önemlisi, lise öğrencilerinin buluduğu bir bahçeye Halk Eğitim Merkezi yetişkinlere, ağırlıklı akşamları eğitim veren bir kurumun sokulması ciddi sorunlarıda beraberinde getirir.
 
Halk Eğitim Merkezi adı üzerinde eğitim çağındaki çocuklara, gençlere eğitim veren değil, genelde orta yaş ve üzeri insanlara eğitim veren bir kurum.
 
Halk Eğitim Merkezi adı üzerinde eğitim çağındaki çocuklara, gençlere eğitim veren değil, genelde orta yaş ve üzeri insanlara eğitim veren bir kurum.
 
HEM'in eğitim verdiği kitle ile lise öğrencisini aynı bahçeye koyarsanız, eğitim adına son derece yanlış bir uygulamaya imza atarsınız.
 
Hele hele bu okul Gazi Sosyal Bilimler Lisesi gibi üst düzey eğitim amaçlayan bir okul ise çocuklarımıza kötülük yaparsınız.
 
Hiç kimse "HEM'e gelen kursiyerler kötü mü?" şeklinde bir eleştiriye girmesin. Bu noktada önemli olan kursiyerlerin iyiliği kötülüğü değil, kuşak ve etkilenme durumudur.
 
ilkokul ile ortaokulu, ortaokul ile liseyi bile aynı okul bahçesine almamak için sistem değiştirilirken, 16-17 yaşındaki lise öğrencisi ile 30 - 40 yaşında bir insanı aynı okulun bahçesine sokmak, akşam derslerinden dolayı Sosyal Bilimler Lisesinin bahçesini sürekli açık bulundurmak kontrol açısından da ciddi sorunlar doğurur.
 
Sosyolojik açıdan da yanlış olduğunu düşündüğüm bu fikirden vazgeçilmeli.
 
Eğer Sosyal Bilimler Lisesinin bir binası boş ise, başka şekilde değerlendirilmeli. Sosyal Bilimler Lisesinin başındaki Gazi kaldırılıp, Gazi Lisesi eğitimine Anadolu Lisesi olarak devam edebilir, bina bu şekilde kullanılabilir.
 
Başka formüllerde bunulabilir. Ama HEM'i Gazi Sosyal Bilimler Lisesinin boş binasına taşımak eğitim açısından sakıncalıdır ve Isparta’ya ciddi zararlar verir.
 
Yazıyı okurken, bazı okurlarımın:"iyi de Şakır bey, okulun dibinde SDÜ'nün Konukevi var. Neden ona bir şey demiyorsunuz?" diye içlerinden geçirdiklerini, hatta sesli söylediklerini ve beni ellerini duyuyorum.
 
Birincisi Konukevi ile Lisenin birleştirdik diğer bakımdan ciddi bir bağlantısı Ayrıca, ortada bir yanlış varsa, ikinci yok daha büyük bir yanlışı yapma hakkı kimseye verilmemiştir. Konukevi ile ilgili bugüne kadar sorun yaşanmamıştı.
 
Konukevi idarecileri işlerini titizlikle yapıyorlar. Kurumların aynı bahçe içinde olması başka, yanında olması, arada duvarın olması başka. Yani elma ile armut karıştırılmamalı. Konukevi nezih bir ortam ve hiçbir şekilde, kimseye zarar verilmeden, hiç kimse rahatsız edilmeden hizmetini veriyor.
 
Okurlarıma Konukevi ile ilgili önemli bir gelişme konusunda da bilgi vereyim. SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Süley-man Demirel Üniversitesi Eğitim Kompleksinin içinde bulunan ve adeta TÜR-BE'ye dönen Kültür Merkezinin üniversiteye tahsisi için Kültür ve Turizm Bakanlığına resmi olarak başvurusunu yaptı.
 
Amaç, Kültür Merkezini tamamlayarak, üniversitenin Konukevi ve diğer ilgili birim-erini burada birleştirmek, Isparta’ya yakışır bir tesis haline getirmek. Yani Rektör Hoca'nın bu konuda çalışmaları var.
 
Kültür Merkezi SDÜ’ ye devredilirse, kampüsten tamamen bağımsız bir tesis haline getirilecek.
Eğitim ile ilgili kararlar alınırken daha ayrıntılı dikkatli olunması gerekiyor.
 
Sayın Valimiz ve Milli Eğitim Müdürümüzün her zaman  olduğu gibi gerekli hassasiyetleri göstereceğine inanıyorum. 
 
Eğitim ile ilgili planlamanın Isparta ölçeğinde daha genel yapılması ve büyük projelere imza atması gerekiyor.