Sektör kaynaklarına göre, geçen yıla kıyasla aidat ödemelerinde yüzde yüzlük bir artış yaşanıyor. Özellikle 40 konut ve altı dairelerde aylık aidatlar daire başına bin lirayı buluyor. Ancak 40'tan fazla daireye sahip sitelerde durum biraz daha farklılaşıyor. Daire sayısı 100'e kadar olan sitelerde aidatlar  daha uygun seviyelere düşüyor.

Sitelerdeki aidat artışının iki ana nedeni bulunuyor. Birincisi, sitelerde güvenlik ve kapıcılık hizmeti varsa, özellikle 40 dairelik sitelerde aidatlar bin 500'ü bulabiliyor. Ancak 100 dairelik sitelerde bu rakam daha düşük oluyor, çünkü ücret daha fazla daire ile bölüşülüyor ve ortalama bin liraya kadar iniyor. İkinci bir neden ise, bazı sitelerde sadece güvenlik hizmeti veriliyor ve temizlik görevlisi veya kapıcı bulunmuyorsa, bu durumda aidatlar daha düşük olabiliyor, Isparta'da sitelerde en düşük aidat 700 lira.

Toplum Sağlığı İçin Hayati Uyarı Toplum Sağlığı İçin Hayati Uyarı

Ancak öğrenci ve tek kişilerin kaldığı apartlarda durumlar değişiyor apartlarda en düşük aidaat ücreti  150 liradan başlıyor.

Ancak bu düşük rakamlara rağmen, ödenen ücrete göre hizmetler kısıtlanabiliyor. Örneğin, kapıcının olmadığı bir sitede haftada sadece bir kez çöp alınabilirken, bir güvenlik görevlisi bulunuyor. 100 konutlu bir sitede kapıcının olmadığı durumda ödenecek minimum miktar BİN   lira iken,  haftada bir kez çöp alınıp, merdivenler silenecek şekilde aidat ücreti minimum bin 500 lira seviyelerinde seyrediyor.

Haber/ Ali Rıza Cesur