Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü son günlerde yeni bir uygulama başlattı. Daha doğrusu yeni değil. Yönetmelikte olan daha öncede değişik konularda uygulanan cazai bir yöntem. Nedir bu?
 
Yasa gereği belirlenen gürültü yüksekliğinden fazla gürültü yapılması. Cezası ise oldukça ağır: 18 bin 847 lira.
 
İlk olarak Süleyman Demirel Üniversitesi Konukevine ceza kesildi. Sonra Öğretmenevine ve yine Konukevine. Cezalar her iki kurumda açık havada düğün yapılırken kesildi.
 
Cezaların yasal zemini ve gerekçesi var. Buna kimsenin itirazı olamaz. Ancak vicdani ve mantıksal gerekçesi yok. Neden mi? Açıklayalım:
 
Açık havada düğün yapılan her yere "fazla gürültü yapılıyor" diye ceza keserseniz, ipin ucu kaçar, ve bütün düğün sahiplerini karşınızda bulursunuz. Çünkü, bu yaklaşım ile Isparta’da açık havada düğün yapan, kına gecesi veya farklı bir eğlence yapan herkese ceza kesmeniz gerekir.
 
Hemen hemen her düğünün bir önce açık havada kına gecesi eğlencesi yapılır. Bunlar, ya okul bahçesinde, ya evin önünde, ya sokakların uygun yerinde yapılır. Aynı gürültü kına gecesinde de vardır. O halde açık havada bütün düğün ve eğlenceler cezalık durumdadır. Bunun anlamı nedir? Isparta’da açık havada düğün yapmak, gürültü nedeniyle yasaktır.
 
İş bununla kalmaz: Aynı şekilde asker eğlencelerine de, maçlardan sonra ve diğer bütün konvoylara; kısaca; gürültülü bütün etkinliklere ceza kesmeniz gerekir.
 
Açık havada düğünlerden dolayı, düğün yapılan yerlerin çevrelerinde oturan vatandaşlarımız mutlaka rahatsız oluyorlardır. Onların durumları da düşünülmelidir. Ancak, bunun yolu hemen ceza kesmek değildir. Önemli olan gürültünün en aza indirilmesi, çevredeki insanların rahatsız olmayacak duruma getirilmesi, önce gerekli uyarıların yapılmasıdır.
 
Ama ben ceza tutanaklarını gördüm. Bırakın ikinci.üçüncü tutanağı, uyarıyı. Tek tutanak He yaklaşık 19 bin lira ceza kesilmiş geçilmiş. Sayın Çevre ve Şehircilik İl Müdürüm: Bu uygulamanızı "yasal" olarak nitelendirebilirsiniz. Ancak yasalar belirli ihtiyaçlardan ye zaruretten doğmuştur.
 
Türkiye Cumhuriyeti Devletinde yazılı olan yasalar kadar yazılı olmayan toplumun gerçekleri ile örtüşen, vicdani ve toplumsal yasalarda vardır.
 
Sizin bu uygulamalarınızın sonucu bundan sonra Isparta genelinde açık havada müzikli her türlü eğlence yasak hale gelecektir. Bu yasağı nasıl uygulayacaksınız merak ediyorum.
 
Ki, böyle bir yasak doğru değildir, toplumsal gerçeklerle uyuşmaz. Bu nedenle gerekli düzenlemeler, uyarılar yapılarak sorunu çözmek veya en aza indirgemek daha doğru değil midir?
Git, bak, gürültü yüksek cezayı kes. Kesilen ceza yaklaşık 19 bin lira. Siz bu cezayı vatandaşa kesin bakalım neler oluyor.
 
Yapmayın sayın müdürüm: Sizler veya çalıştığınız değerli arkadaşlar bu cezaları keserken işin nereye varacağını düşünmediniz büyük ihtimalle. Yapıcı ve çözüm odaklı olursanız, sorunlar en aza iner.
 
Eğer, aynı yoldan giderseniz, ceza kesmeye devam ederseniz, ne bu yıl ki açık hava düğünleri yapılır, ne de önümüzdeki yıl açık havada düğün yapılır. Ya da yapılır siz ceza kesersiniz milleti ayaklandırırsınız. Şunu diyebilirsiniz:"Her yerde aynı gürültü olmuyor." Kusura bakmayın ama hemen hemen her düğünde aynı müzik sesi çıkıyor. Bazı yerlerde az olabilir ama fazlası olmaz.
 
Bu konuda Sayın Valinin gerekli talimatları verdiğini biliyorum. Sayın Valinin, Sayın Milletvekillerinin yetkilileri uyararak, cezaların geri alınması ve bundan sonra ciddi bir sorun olmadığı takdirde bu yola başvurulmaması gerektiği sağlamaları gerekiyor.
 
Açık havada düğünlerde gürültü en aza indirilmeli ama her düğüne de ceza kesilecek noktaya gelinmeli. Yok, "Yasalar böyle, biz işimizi yapıyoruz" derseniz, düğün düğün, sokak sokak gezip bütün düğün yapanlara veza kesmeniz gerekiyor. O halde kamuoyuna açıklama yapın herkes bilsin. Deyin ki: "Isparta’da açık havada düğün yapmak, eğlence düzenlemek yasak." Yüksek gürültü yapılmamalı ama bunu önlemenin yolu bu olmasa gerek.
 
O halde sadece düğünler değil, konserler, etkinlikler, fuarlar, festivaller hepsini "gürültü" gerekçesi ile yasaklayın olsun bitsin. "Yüksek gürültü" gerekçesi ile yasak konulacaksa bunların zamanı iyi ayarlanmalı gerekli uyarılar yapılmalı. SBS, YGS, LYS zamanları öğrenciler için gerekli duyarlılık gösterilmeli. Hastane çevrelerinde gürültü yapılmasına izin verilmemeli. Gerekli zamanlarda uyarı yapmayın, gerekeni yapmayın, düğünlerin sona ereceği zaman ceza kesin.
 
Ceza çözüm değildir, işi içinden çıkılmaz hale getirir. Bir çok düğün salonu açık hava düğün bağlantısını aylar önceden yaptı. Sizin uygulamanıza göre bu düğünler yapılmaması veya her düğüne ceza kesmeni gerekecek. Böyle bir şey olabilir mi?
 
Haksız mıyım Savın Valim. Savın Müdürüm. Savın Milletvekillerini, cok değerli okurlar.