Bilmiyorum farkında mısınız ama Türkiye’de herkes son 5- 6 yıldır “proje ile yatıyor, proje ile kalkıyor.” Özel sektörü, kamusu, eğitimi, sağlığı. Herkes proje derdinde.

Hele hele eğitimde proje yapmayan okul, projeye danışmanlık yapmayan öğretmen kalmadı gibi bir şey. Hemen hemene bütün okullar projelerle yurt dışına gidip – geliyorlar. Bütün işlemler projeler üzerinden yürüyor.

Yıl sonlarında okul sergileri düzenlenirken, şimdi proje sergileri düzenleniyor. Çok ve başarılı proje yapan okullar başarılı sayılıyor.

Bütün bunlar çok güzel. Bilimsel çalışmaların temeli ortaokul ve lisede atılıyor. Isparta proje yapımında Türkiye’nin önde gelen illerinden biri.

Peki bu kendiliğinden mi oldu? Bu işte emeği olanları, hakkı olanların hakkını teslim etmek gerek miyor mu? Elbette gerekiyor.

Lokman Kaplan ismini duyarsınız, bilirsiniz. Süleyman Demirel Fen Lisesinde yıllarca müdürlük yaptı, okula büyük başarılar kazandırdı, büyük emek verdi. Sonra Gazi Sosyal Bilimler Lisesine atandı ve halen görevine devam ediyor.

Isparta’ya “proje” kültürünü ilk getiren, projenin önemi üzerinde ilk duran isimdir. Yıllar önce Lokman Hoca “proje” odaklı çalıştıkça, öğrencilerine. Öğretmenlerine proje yaptırdıkça, bir çok insan Lokman Hoca ile dalga geçti, “boş işlerle uğraşıyor, bu adam kafayı yemiş” dediler. Ama Lokman Hoca yılmadı, doğru bildiğinden şaşmadı.

Bugün nereye geldi hocayı eleştirenler?  Kendileri “proje” sergisi yapmak için yarışır haldeler. O halde bugünleri gören, proje kültürüne çok büyük emekleri olan Lokman Hocanın hakkını teslim edin. Teşekkür edin, özür dileyin.

Şimdi başka bir hizmet daha veriyor ama bizim eğitimle ilgisi olmayan eğitimciler farkında değiller.  

Fen Bilimleri alanında proje yapmak, sosyal bilimlere göre daha kolay ve daha yaygındır. Sosyal Bilimlerde proje kültüre Fen Bilimlerine göre zayıftır. Toplumsal olayların incelenmesi ve değerlendirilmesi açısından aslında daha fazla olmalıdır.

Gazi Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Lokman Kaplan, okulunda sosyal bilimlerde önemli projeler yaptırıyor. Sözel öğrencilerine de “proje” kültürünü aşılamış. Öyle güzel projeler hazırlanmış ki, lütfen gidin bir görün. Ki bu projeler ödül aldı.

Boşanmadan, tarihe kadar lise öğrencilerinin harika projeleri var. Yani Lokman Hoca sosyal bilimlerde de önemli çalışmalar yapıyor.

Lokman Hoca heyecanını aynen koruyor ve çalışıyor. Birileri gibi mesai doldurmuyor. Okulu ile yatıyor, okulu ile kalkıyor, okulun , eğitimin derdini kendine dert ediniyor.

Lokman Hocam sonsuz teşekkürler, yeter ki sen heyecanını kaybetme; Allah her şeyi biliyor.