Kanal 32 ekranlarında gazeteci arkadaşların sunduğu Basın Kulübünün bu haftaki konuğu SDÜ Tıp Fakültesi Pskiyatri Anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ramazan Özcankaya oldu. Özcankaya, SDÜ’nün kuruluşundan bugüne kadar görev yapan en eski, tecrübeli hekimlerimiznedhn birisi. Yardımcı doçent olarak geldiği SDÜ’de profösörlüğe kadar yükselmiş, başarılı bir öğretim üyesidir. Rahmetli kurucu rektörümüz Prof. Dr. Hasan Gürbüz’ün prenslerinden olan, Tıp Fakültesinin kuruluş aşamasında büyük emeği olan önemli bir isimdir. Kendisini yıllardır tanırım. Zaman zaman sivri çıkışları ile gündeme gelen, zaman zaman SDÜ’nün Rektör ve yönetimi ile ters düşebilecek kadar radikal düşüncelere sahip bir isimdir.

Yzımın başındada söylediğim gibi önceki gün akşam katıldığı basın kulübünde bana göre gündemi değiştirecek çok ama çok tartışılacak konulara parmak basmıştır. Özcankaya’nın bu açıklamaları ciddiye alınmalı, tartışılmalı ve mutlaka sonuçlandırılmalıdır.

Özcankaya’nın iddia ettiği ve gündeme getirdiği birinci ve en önemli konu. SDÜ’nün isminin Süleyman Demirel olmasının yanlış olduğunu dile getiren, Özcankaya, Üniversitelere bilim adamlarının isimlerinin verilmesi gerektiğini söyledi.

Şimdi buradan sayın Özcankaya’ya sormak istiyorum. Siz SDÜ’nün kuruluşundan itibaren görev yapmış bir bilim adamı olarak bu görüşünüzü neden bugüne kadar dile getirmediniz?

Türkiye’de birçok üniversite var, bu üniversitelerin isimleride hep bu ülkeye hizmet etmiş, izleri olan önemli devlet adamlarının isimlerinden oluşmakta. Örneğin Adnan Menderes, Turgut Özal, İnönü, Atatürk, M. Akif Ersoy

Yine Türk tarihinde önemli isimleri olan Kocatepe, 9 Eylül Gazi, 19 Mayıs, Mimar Sinan, Celal Bayar.

Sayın Özcankaya’nın tezinden yola çıkarsak Türkiye’deki 169 Üniversiteden en az 100’nün ismi değişmeli, bilim adamlarının isimleri verilmeli...

Türk siyasetine damgasını vurmu, 50 yıllık siyasi hayatında iyi veya kötü bunun tartışmasını yapmak istemiyorum ama 6 defa gidip 7 defa gelmiş, Genel başkanlıktan, Başbakanlığa ve son olarak cumhurbaşkanığına kadar uzanan bir siyasi geçmişi olan önemli devlet adamlarından, Isparta’nın yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden sayın Süleyman Demirel’in isminin kendi memleketinde bir Üniversiteye verilmesi kadar doğal, anlamlı ve yerinde bir karar olduğunu tartışma konusu bile yapmanın ne denli yanlış olduğunu açıkca ifade etmek istiyorum.

Bu arada Üniversite öğretim üyeleri hakkında da olumsuz görüşler belirten Pskiyatri Ana bilim dalı öğretim üyesi sayın Özcankaya’nın bu açıklamalarına SDÜ Rektörü sayın Hasan İbicioğlu’nun da cevap vermesi gerektiğini düşünüyorum. Fikir cimnastiği yapmayan, korkak öğretim üyeleri çoğunlukta olduğunu dile getiren Özcankaya birçok konuda tartışmanın fitilini ateşlemiştir. Ben üzerime düşeni yaptım ve fikrimi yazdım, şimdi sıra sizde beyler....

Saygılarımla