Salep yetiştirmek isteyen birinin öncelikle Isparta Tarım İl ve İlçe Müdürlüğüne gitmesi gerektiğini belirten Selçuk; "İl veya ilçe tarımdan o kişiye yumru temin edebilecekleri yerlerin iletişim bilgileri veriliyor. Bakanlık onaylı yerlerden yumru ya da fide almak gerekiyor. Sonrasında bir dilekçe ile başvuru yapılıyor. O dilekçede nereye ekileceğine dair parsel numaraları vs. bulunuyor. Başvuru yapıldıktan sonra dikim yapılacağı zaman teknik personel dikim yapıldığına dair tespit tutanağı hazırlıyor. Hasat zamanından iki hafta önce hasat belgesi düzenleniyor. Üretici hasat belgesini aldıktan sonra ürününü sadece gıda amaçlı kullanılan aktar, pastane gibi yerlere satabiliyor.
Isparta’da YUMRU TEMİNİ
Şu anda kilogramı 600 lira. Bir dekar ekim için de 250-300 kilogram yumru gerekiyor. Yumrular standart olmuyor. Bazıları iri, bazıları küçük olabiliyor.
BUNLARA DİKKAT!
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, salep yetiştirmek isteyenlere uyardı. Selçuk, "Bazı haberlere aldanıp, kısa sürede çok para kazanmak için bu işe girmeyin. Çünkü dikimi maliyetli bakımı zor bir bitki. Çok geniş alanlara ekim yapmak yerine küçük alanlarda ekim yapıp birkaç yıl denemek, görmek lazım. Tamamen insan gücü ile üretim yapılıyor. Çilek sırtları gibi sırt hazırlanıyor. Bir metre genişliğinde 25 santim yüksekliğinde sonra soğan diker gibi yan yana dikiyorsunuz. Yabancı otlanma oluyor. Tabii kimyasal gübre vermiyorsunuz. Bir de toprağın süzek olması gerekiyor. Çok su biriken bir toprak olursa yumrularda çürüme, hastalık olabiliyor. Gölgeleme yapmanız gerekiyor. Kış bitkisi olduğu için güneşten hoşlanmıyor. Tamamen gözlemle ve üzerine eğilmekle olacak bir iş." dedi.
CEZASI AĞIR
Salepin suistimale açık bir bitki olduğunun altını çizen Selçuk;  bazı insanların doğadan toplayıp kendisi üretmiş gibi göstermeye çalıştığının altını çizdi.
Selcuk, "Salep çok kıymetli bir bitki. Nesli tükenmekte olan tür ve çeşitlerin ticaretine yönelik bir sözleşme olan CİTES kapsamında koruma altında ve her türlü formunun (yumru, tohum, çiçek) ihracatı yasak. Doğadan bir tane de bir kilo da koparsanız biyolojik çeşitliliğe zarar vermekten Çevre Kanunu’na göre 244 bin 315 lira ceza ödemek zorunda kalırsınız.” uyarısında bulundu.
Isparta’nın doğal yayılış olarak salep türlerinin oldukça zengin olduğu bir bölge”dedi.

9 Araca Trafikten Men Cezası Verildi 9 Araca Trafikten Men Cezası Verildi

Haber/ Ali Rıza Cesur