Köşe yazımın başlığını atarken bile Şarkikarağaç ismini kısaltmak zorunda kaldım. O kadar uzunki yazmasıda, söylemeside, telafuz edip, akılda tutmasıda zor. Şayet ilçenin ismi bir anlam ifade etmiyor ise değiştirilmesinde fayda görüyorum!..            

Ben fikirlerin tartışılmasından yanayım, birisi çıkıpta ‘Ya doğru söylüyor hemen değiştirelim’, bir başka birisi ise ‘ya saçmalıyor olmaz öyle bir şey’ demeden, bu fikrin tüm kesimler tarafından tartışılmasını ve değiştirilmesi fikrinin çoğunluğun evet demesi ve destek vermesi ile mümkün olabileceğinden yanayım.

Yıllar önce Ş.Karaağaç ilçesindeki bir etkinliğe katılmıştım.Yanılmıyorsam IYAŞŞ.Karaağaçın açılışı idi. Açılışta sahne alan sanatçı Gülben Ergen ilçenin ismi ile dalga geçmişti.Sevgili Hacışakirliler diyerek adeta alay etmişti. Kasıtlı söylediğini tahmin etmiyorum ama muhtemelen ilçenin ismini telafuz etmekte zorlandığını düşünüyorum.

Yine şehirlerarası yolculuklarda hep dikkatimi çekmiştir ve bende bu bir alışkanlık olmuştur. Her ilin, ilçenin ve beldenin ismini dikkatlice okur, bazılarına bu ne biçim isim, ne anlam ifade ediyor acaba? diye kendi kendime sormuşumdur. Bazı isimlerde o yöreye uygun, akılda kalan, anlamlı ve kısa dır ki, o isimler hiçbir zaman insanın aklından çıkmaz.

Belki bugün Ş.Karaağaç ilçemiz konumu itibariyle ismi ile ön plana çıkmış bir ilçe olmayabilir.Ama gelecekte ilçe turizmi ile tarımı ile büyük bir potansiyele ulaştığı zaman, ismi uluslarası arenada duyulmaya başladığı zaman isminin önemi çok daha ön plana çıkacaktır.

Peki bu mümkünmüdür? Elbette mümkündür.İlçenin en büyük hazinesi olan Kızıldağ milli parkının uluslararıs turizme açılması ve milyonlarca turistin gelmesi hayal olmaktan çıkabileceğini düşünüyorum.

İşte o zaman ilçenin ismi kısa ve öz olursa hem insanların hafızasında kalıcı yer eder hemde yazılımda ve söylemde kolaylık sağlar.

Bu fikrimi ilk defa geçtiğimiz günlerde ilçe belediye başkanı Şafak Ufacık ile paylaştım.

Yaklaşık 2 saat süren görüşmede gündeme gelen ilçenin isminin değiştirilmesi fikrine Belediye Başkanı ŞafakUfacık’ta sıcak baktı.Konunun refaranduma götürülerek, halkın görüşüne başvurulması gerektiğini dile getiren Belediye Başkanı Ufacık, bu fikrin tek başına hayata geçirilecek bir fikir olmadığını söyledi. Yazımın başındada söylediğim gibi ortaya atılan bu fikir elbette tartışılmalı, yetkili yetkisiz herkese sorulmalı, gerekirse halka sorulmalı ama mutlaka tartışılmalı...

Bu görüşme sonrasında fikir babası olarak bu düşüncemi kamuoyu ile paylaşmaya karar verdim. Özellikle Ş.Karaağaçlı olan sayın vekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç başta olmak üzere, İl Genel Meclis Başkanı Osman Zabun, Belde Belediye Başkanları, Sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, dernek başkanları ve aklıma gelmeyen diğer kurum ve kuruluşlar görüş belirtmeli ve tartışmaya katılmalıdır.

Bu konu ile ilgili daha ayrıntıya girmeye gerek yok. Ortaya atılan fikir doğru yada aynıl ama mutlaka tartışılması ve sonuçlandırılması gereken bir fikir ve öneridir.

Bu fikrin getirisi ve götürüsü ne olur bilemem, ama bildiğim birşey varsa Ispartada birşeylerin değişmesinin zamanı geldi de geçiyor bile. Değişim birşeylerden başlamalı ve daha zor olanların peşine düşerek, değişime katkı sağlayabiliriz.

Bu arada son günlerde tartışma konusu olan Davraz sirene otelin kapatılıp satışa çıkartılması sonrasındaki gelişmeleri herkes gibi bende yakınen takip ediyorum. ‘Bir bardak suda fırtına koparmak’ deyiminin bu gelişmeye cuk oturduğunu düşünüyorum. Otel yetkilileri kapatma ve satış gerekçesini açıklarken, bizler hala keçi, koyun ve ilgisizlikten kaynaklandığını düşünüyoruz.

Keşke otel yetkilileri satış gerekçesini daha önce açıklamış olsalardı bizde bu kadar bas bas bağırmaz, oteli satın alacak yeni işletmeciye daha olumlu mesajlar verirdik.

 

HAKAN YAMAN