Isparta'da Geleneksel Ekşi Mayalı Köy Ekmeği Üretimi Devam Ediyor

Yaklaşık 120 yıldan beri taş fırınlarda üretilen geleneksel ekşi mayalı köy ekmeği, Isparta'da lezzeti, tok tutması ve uzun süre dayanıklı kalabilmesi sebebiyle hala popülerliğini koruyarak üretimi sürdürülüyor.

Isparta'da farklı isimlerle anılan bu ekmek, Çünür ekmeği, kara fırın ekmeği veya taş fırın ekmeği olarak bilinir. Doğal koşullarda yaklaşık 1 hafta, buz dolabında saklandığında ise 1 aya kadar tazeliğini koruyabilen bu ekmek, geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor. Ayrıca derin dondurucuda saklandığında 1 aydan daha uzun süre boyunca taze kalabiliyor. Bu uzun süre dayanıklılık ve tazeliği, özellikle uzun yıllardır bu ekmeği üreten kişilerin büyüklerinden aldığı bilgi ve beceriyle devam ettirdiği üretimle sağlanıyor.

Üreticiler, bu ekmeğin diğer ekmeklere göre dayanıklılığı, küflenmeme özelliği ve uzun süre tazeliğini koruması sebebiyle tercih edildiğini belirtiyorlar. Adına farklı isimler verilen bu ekmeği, yıllardır sürdürdükleri gelenek ve görenekleri çerçevesinde üretmeye devam ettiklerini söylüyorlar.

Bu ekmeği üretenler arasında yer alan bir üretici, babaannesi ve annesinden öğrendiği yöntemle uzun yıllardır ekşi mayalı köy ekmeği üretimi gerçekleştirdiğini ifade ediyor. Bu ekmeğin dayanıklılığı, tazelik süresi ve lezzeti nedeniyle tercih edildiğini söyleyen üretici ekşi maya kullanarak hamurların 2.5 kilogram olarak hazırlandığını belirtiyor.

Çünür ekmeği, diğer ekmeklere göre daha büyük gramajda olmasına rağmen tok tutucu özelliği sayesinde diyet ekmeği olarak da öne çıkıyor. Bu ekmek, akşamdan ekşi maya ile hazırlanıyor, sabah unla karıştırılarak yoğruluyor ve diğer ekmeğe göre daha uzun süre tazeliğini koruyabiliyor.

Üreticiler, bu ekmekle ilgili olarak "Diğer ekmekler 2 gün dışarıda kalınca bayatlar ama bu ekmek dolapta saklandığı zaman 1 ay kadar dayanıyor. Dışarıda bile 1 hafta boyunca tazeliğini koruyabiliyor. Yazın buzdolabında, kışın ise doğal soğuklukta saklanabiliyor. Doğalgaz olmayan evlerde bile dayanıklılığı uzun süre devam ediyor" diyorlar.

Bu geleneksel ekşi mayalı köy ekmeği üretimi, Isparta'nın kültürel zenginliklerinden biri olarak devam ediyor.

Soner Özbey