Araştırmaya göre, vatandaşların yüzde 76,7'si hala tasarruf sahibi değil. Tasarruf araçları tercihlerinde ise yastık altı altın ve nakit yüzde 26 ile öne çıkıyor, bu tercihi "geleceğe yatırım" gerekçesiyle yapanlar en çok.

Tasarruf yapamamanın en yaygın sebebi ise 'yeterli gelire sahip olmama' olarak belirlendi. Ancak, tasarruf sahipliği oranı yüzde 23.3 ile son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Özellikle çocuksuz bireylerde tasarruf sahipliği belirgin şekilde artış gösterdi.

Düzenli tasarruf yapanların oranı ise yüzde 69 ile önemli bir seviyede seyretti. Bu oranda erkeklerde artış görülürken, kadınlarda hafif bir düşüş yaşandı.

Tasarruf yapanların en büyük gerekçesi yine "geleceğe yatırım" oldu. Bu düşünceyle tasarruf yapmayı planlayanların oranı da artış gösterdi.

Tavuk Eti Fiyatlarında Yüzde 100 Artış Tavuk Eti Fiyatlarında Yüzde 100 Artış

Tasarruf araçları tercihinde yastık altı altın ve nakit ilk sırada yer alırken, hisse senetleri dikkat çekici bir artış gösterdi. Özellikle erkeklerin hisse senedine olan ilgisi belirgin şekilde arttı.

Bireysel emeklilik fonları yüzde 8, TL vadeli hesap yüzde 6 oranında tercih edilirken, kripto para fonlarının tercih edilme oranında bir düşüş gözlendi.

Tasarruf eğilimleri açısından önemli bir dönem olan 2023'ün son çeyreğinde, yatırım ve tasarruf konularına olan ilgi ve farkındalığın arttığı görülüyor

Editör: Ali Rıza Cesur