Çok tartışıldı çok konuşuldu. Malumunuz, Avrupa Birliği’ne ‘uyuyoruz’ diye, bize uymayan ‘AB uyum yasaları’ çıkarıyoruz ya; bunlardan bir tanesini de, 2004 yılında çıkarmışlar. Haberimiz yoktu, veya toplum olarak ‘bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın mantığıyla’ kulak ardı ettik. O yılan 6 yıl sonra bize dokununca öğrendik; CMK’nın 102. Maddesini değiştirerek, cinayet, gasp, terör suçlarından içeride yatanların salınıverildiğini.

     Başta da söyledik, yazdık. Yasa 2004 yılında çıkarılmış. 6 sene olmuş. Peki neden şimdi yürürlüğe giriyor? Neyi beklediler?

     Neyin ne olduğunu, bu yasanın neden şimdi yürürlüğe girdiğini, geçen hafta MHP Milletvekili Nevzat Korkmaz ile bu konuda röportaj yaparken anladık, anlatalım.

     BİR: Bu yasa, hakkında tutuklama kararı verilmiş, mahkemede hükme bağlanmış ancak dosyası 10 yıl veya daha fazla süredir Yargıtay’da bekleyenleri ilgilendiriyor.

     İKİ: Yargıtay’da bu şekilde karar verilmesi için bekleyen dosya sayısı 1 milyon 800 bin. Bunları bırakın okumayı saymak bile 3 ay sürüyor. MHP Milletvekili Nevzat Korkmaz’ın söylediğine göre, bu yığılmayı gören Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, bundan 2 yıl evvel AKP iktidarına bir yazı göndererek, iş yükünü hafifletmek, dosyaları inceleyebilmek için 8-10 daire kurulması gerektiğini söylüyor. Ama 2 yıldır kimseden ses seda çıkmıyor.

     ÜÇ: Sayın Gerçeker’in talebinden 2 yıl sonra, ortaya CMK’nın 102. Maddesi diye bir şey çıkartılıyor ve toplum vicdanını yaralayan tahliyeler yaşanıyor. Toplumdan ses yükselince de iktidar temsilcileri; “Yargıtay’da 1 dosyayı 15 yıldır incelememiş birader biz ne yapalım?” diyorlar ve ardından senaryo oyunu koyuluyor; Yargıtay’da 10 daire daha kurulacak.

     DÖRT: Peki, Sayın Gerçeker, 2 yıl evvel bu dairelerin kurulması gerektiğini söylediğinde iktidar neden kılını kıpırdatmıyor da, şimdi yeni daireler kurmak istiyor? Bu sorunun cevabını da MHP Milletvekili Nevzat Korkmaz veriyor; “Çünkü Mayıs ayında Yargıtay Başkanlığı seçimi var. 10 daire daha kuracaklar, bu dairelere kendilerine yakın isimleri atayıp Yargıtay’da çoğunluğu ele geçirerek, kendi kafalarına göre bir Yargıtay Başkanı seçecekler” Milletvekili Korkmaz’a, “bunu 2 yıl öncede yapabilirlerdi” diyorum, o da, “O zaman henüz Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nu ele geçirmemişlerdi. Şimdi ise, 12 Eylül referandumundan sonra HSYK’yı ele geçirdiler, atamalar daha kolay, ortada pürüz kalmadı” diyor.

     BEŞ: Peki bütün bunların, CMK’nın 102. Maddesinin yürürlüğe koyulması ile ne alakası var? Milletvekili Korkmaz; “CMK’nın 102. Maddesini yürürlüğe koyarak, toplumun vicdanını yaralayan tahliyeleri yaşatıp, kamuoyunu Yargıtay’da 8-10 daire daha kurmak gerektiği konusunda ikna ettiler” diyor.

     Olayın özeti şudur; iktidar CMK’nın 102. Maddesini kullanarak Yargıtay’da 8-10 daire daha kurulması gerektiği konusunda toplumu ikna edip, daha sonra ise kurdukları daireleri kendi adamlarını atayarak Yargıtay’ı ele geçirecekler.

     Oyun çok büyük. Dün Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Anayasa Mahkemesi’ni ellerine geçirenler bugün artık ilk önce Yargıtay daha sonra ise Danıştay’ı ele geçirmek için düğmeye bastılar.

     İktidar partisi, Yargıtay Başkanı Sayın Hasan Gerçeker’in 2 yıl önce iş yükünü işaret ederek, 8-10 daire daha kurulması isteğini yerine getirseydi bugün gasp yapıp, cinayet işleyenler belki de ellerini kollarını sallayarak sokaklarda dolaşamayacaklardı.

     Gerçekten de şimdi “AB’ye uyduk”!