AFADER (AFAD gönüllüleri Dağcılık, Eğitim, Turizm, Spor, Yardımlaşma Derneği) Kazakistan Kurucu Başkanı Gülsün Elmas Isparta’ya geldi.

Kazakistan Cumhuriyetinde meydana gelen Sel Afeti nedeniyle Aytrau kentinde bulunan AFADER Başkanlığının yaptığı çalışmalar hakkında Isparta Belediyesi Kirazlıdere tesislerinde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya; AFADER Genel Başkanı Mehmet Bilir ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

AFAD Gönüllüleri Dağcılık Eğitim Turizm Spor Yardımlaşma Derneği (AFADER)’in Kazakistan kurucu başkanı Gülsün Elmas burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Bizler Kazakistan Aytrau kentinde bulunmaktayız. Şube ya da Temsilcilik kurulması için atamamız yapıldı. AFADER Kazakistan kurucu Başkanı olarak şahsım görevliyim. Kazakistan Vatandaşıyım. Evliyim eşim Türk vatandaşı. Kazakistan’da yaşıyoruz. Aytrau kentinde işyerimiz var. Ülkemiz ekonomisine katkı sağlıyoruz. Aynı zaman da da Türkiye’de kurulan AFADER’in Kazakistan yapılanmasından sorumluyum. 

Afette Kazakistan halkı kurumlarla bir bütün olarak hareket ettik. Bizler de görev başındayız. Kurumların araçları halkında desteği ile URAL NEHİRİ kenarlarına yoğun bir şekilde set örerek Rusya'dan gelecek Sel suyunun nehirin kenarlarından taşmasını önleyerek, afetinin hasarlarını en aza indirmeyi hedeflemişlerdir.

AFADER Arama Kurtarma Ekibi ekibi ihtiyaç halinde Türkiye'den acil olarak geleceğini bize bildirdiler. Bizlerde Kazakistan hükümet yetkilileri ile görüşmeler yaptık. Yardım için Sınır bir kaç ülkeden koşanlar oldu. Hükümet Acil Afet çağrısında bulunmadı. AFADER adına bizler görevimizi yaptık. Halen risk devam ediyor. Ancak malumunuz eskisi kadar etkili değildir. Ülkemiz yetkilileri Sel suyunu adeta kontrol edebilir hale geldiler. Bunu da suyun yoğun noktalarına yeni kanallar açarak gücünü yani debisini zayıflattılar. Böylece suyun yüksekliği ve akış hızı yavaşlamış oldu. Böylelikle içimizdeki yaşadığımız korku normale dönmeye başladı diyebilirim.

Kazakistan seller nedeniyle zor bir sınav verdi. Ülkemizin yarısını etkileyen yıkıcı bir doğal afetle karşı karşıya kaldık.

Devlet kurumları ve gönüllüler sayesinde su altında kalan bölgelerden 45 bini çocuk 119 binden fazla kişi tahliye edildi. Çok sayıda insanın hayatı kurtarıldı. 

Cumhurbaşkanımız Ülkemizde Su baskını riskini önemli ölçüde azaltmayı hedeflediklerini açıkladılar.  Afetlerle Mücadele kapsamında Kazakistan’da 20 yeni baraj yapacaklarını açıkladılar. Yeni barajlarla gelecekte yerleşim birimlerinin su baskını riskini azaltmayı hedeflediklerini bildirdiler. İnşallah kısa zamanda da gerçekleşir.

Sel afeti Kazakistan’da 80 yılın en büyük doğal afeti olarak kayıtlara girdi. Akmola, Aktöbe, Atrau, Kostanay ve Kuzey Kazakistan eyaletlerinde 5 binden fazla ev sular altında kaldı.

Seller yüzünden 5 kişi hayatını kaybetti, afetten etkilenen bölgelerde çiftlik hayvanları telef oldu.

Kazakistan’da hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifa ve tüm ülke vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız” ifadelerine yer verdi.

Lastiği Patlayan Otomobil Kontrolden Çıktı Lastiği Patlayan Otomobil Kontrolden Çıktı

Özge Çelik

Editör: Özge Çelik