Türkiye, KKTC, Arnavutluk ve Gürcistan bağlantılı yasa dışı yumurta ticaretine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 14 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Soruşturmada, 41 kadının toplam 811 kez yumurta satışı gerçekleştirdiği tespit edilirken, aralarında iki kadın hastalıkları ve doğum uzmanının da bulunduğu 53 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, CİMER üzerinden yapılan ihbar üzerine başlatılan soruşturmanın ayrıntılarını açıkladı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmada, yasa dışı üreme hücresi ticaretinin uluslararası bağlantılarla ve örgütlü şekilde gerçekleştirildiğine ilişkin bulgulara ulaşıldığı bildirildi.

41 kadının 811 kez yumurta sattığı belirlendi

Soruşturma kapsamında HTS ve MASAK kayıtları, şüphelilerin yurt dışı seyahat bilgileri ve diğer deliller incelendi. İncelemeler sonucunda Türk vatandaşı kadınların yurt dışına yönlendirilerek maddi menfaat karşılığında yumurta satışı yaptıklarının belirlendiği aktarıldı.

Isparta'da Bugün (19 Ekim 2026) vefat edenler
Isparta'da Bugün (19 Ekim 2026) vefat edenler
İçeriği Görüntüle

Yetkililer, 41 kadın tarafından toplam 811 kez yumurta satışı gerçekleştirildiğinin tespit edildiğini bildirdi.

İki kadın doğum uzmanı da şüpheliler arasında

İstanbul merkezli soruşturma kapsamında 14 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda toplam 53 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı. Şüphelilerin arasında bir örgüt lideri, beş örgüt yöneticisi, 41 donör kadın, iki kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile dört seyahat organizatörünün bulunduğu belirtildi.

Operasyon kapsamında 36 şüpheli gözaltına alınırken, bir şüphelinin cezaevinde olduğu tespit edildi. Yurt dışında bulunduğu belirlenen yedi kişi de dahil olmak üzere toplam 16 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü açıklandı.

Bakan Gürlek’ten açıklama

Adalet Bakanı Akın Gürlek, soruşturmayla ilgili açıklamasında, insan bedeni üzerinden haksız kazanç elde eden suç yapılanmalarıyla mücadele edileceğini vurguladı.

Gürlek, kadınları yasa dışı üreme hücresi ticaretine yönlendiren ve insan onurunu hiçe sayan yapılanmalara karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına, operasyonda görev alan emniyet teşkilatına ve emeği geçen kamu görevlilerine teşekkür eden Gürlek, suç yapılanmalarının tüm bağlantılarının ortaya çıkarılması ve sorumluların adalet önünde hesap vermesi için çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

Kaynak: Haber Merkezi