Antalya Emniyet Müdürlüğü, kamuoyunda tartışmalara neden olan Elektronik Denetim Sistemleri (EDS) ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, trafik güvenliğinin sağlanması ve hız kaynaklı kazaların önüne geçilmesi amacıyla 14 adet “ortalama hız koridoru”nun 22 Ağustos 2025 itibarıyla faaliyete geçtiği belirtildi.
EDS SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?
Emniyet’ten yapılan açıklamada, sistemin D-400 Karayolu üzerinde bulunan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameraları ile çalıştığı aktarıldı. Araçların il ve ilçe girişlerinde kaydedilen geçiş süreleri karşılaştırılarak ortalama hızın hesaplandığı, hız sınırını aşan araçların ise otomatik olarak tespit edilip trafik birimlerine aktarıldığı kaydedildi.
O NOKTALARDA AKTİF DEĞİL
Emniyet Müdürlüğü, bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan “ Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu şehir içi EDS’lerin trafik denetiminde kullanılmaya başlandığı” iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Açıklamada, şehir içi ve ilçelerde bulunan 82 km hız sınırı levhalarıyla kurulan EDS noktalarının henüz devreye alınmadığı net bir şekilde ifade edildi.





