Anzer Balı Nasıl Üretilir?

Anzer balı üretimi adından da anlaşılacağı üzere Anzer yaylasında oldukça meşhurdur. Hastalıklara karşı çok etkili olduğu bilinen Anzer balı, mutlaka sofralarda bulunması gereken bir bal türüdür. Günümüzde dünya çapında bir üne kavuşmuş olan bu balın içeriğinde sağlık açısından çok faydalı bileşenler bulunur. Hem çok lezzetli hem de şifa deposu olarak bilinen Anzer balı ve üretim koşulları ile ilgili tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Anzer Balı Nerede Üretilir?

Anzer balı üretim yeri, Rize’nin İkizdere ilçesidir. Bu ilçede AnzerBallıköy Yaylası ve Aşağı Anzer Çiçekli Köyü Yaylası olarak bilinen yerlerde belirli dönemlerde Anzer balı üretilmektedir. Zaten bal adını da üretim yerinden almaktadır. Dünyanın sayılı endemik bitki örtüsüne sahip bölgelerinden biri olan bu yörede lezzetli ve faydalı Anzer balı üretimi yapılmaktadır. Kimyasal maddelerden tamamen uzak bir şekilde üretilen Anzer balı üretim sürecinde şu aşamalar vardır:

  • Rize’nin endemik açıdan çok önemli olan yaylalarında mayıs ayında Anzer balı sezonu açılır.
  • Yaklaşık 3000 civarında kovan yaylalara taşınır.
  • Yağmurlu ve sisli havalar arıların bal yapmasına engel olsa da mayıs ayının son haftalarına doğru havalar güzelleştikçe bal üretimi hız kazanır.
  • Yaylanın doğal bitki örtüsü ve çiçeklerinden en iyi şekilde yararlanan arılar Anzer balı üretimi yapar.
  • Ağustos ayının sonlarına doğru kovanlar toplanır ve bal sağımı yapılır.

Anzer Balının Özellikleri Nelerdir?

Anzer balı kendine has özellikleri ile dikkatleri üzerine çeken bir gıdadır. Sadece belirli bölgelerde üretildiği için dünya çapında üne kavuşan Anzer balı, çok sayıda çiçeğin polenlerinden elde edilir. Anzer balının öne çıkan özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Çok sayıda çiçeğin polenlerinden oluşur.
  • Birçok hastalığı önler ve bazılarında tedavi sürecinde etkilidir.
  • Anzer balı tamamen doğal içeriği ile şeker ilavesiz bir tatlıdır.
  • 40 derece sıcaklığın üzerindeki balın içinde bulunan polen ve enzimler bozulabilir, bu yüzden soğuk sağım yöntemiyle üretilir.

Anzer Balı Faydaları Nelerdir?

Anzer balının yararları, sağlıklı bir yaşam sürmek için çok önemlidir. Hem hastalıkları vücuttan uzak tutmada hem de mevcut hastalıkların kısa sürede iyileşmesini sağlamada Anzer balı faydalarından yararlanılır. Genel olarak düzenli Anzer balı tüketiminde elde edilen faydalar şunlardır:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Sindirim sistemini düzenler ve çalıştırır.
  • Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar.
  • Kalp ve damar hastalıklarını önlemede etkilidir.
  • Kansere karşı güçlü bir koruyucudur.
  • Damar sağlığı açısından faydalıdır.
  • Vücut gelişimi ve büyümede faydalıdır.
  • Metabolizmayı düzenler.
  • Hücre yenilenmesini sağlar ve saç dökülmesini önler.
  • Antioksidan özelliği sayesinde kanın temizlenmesini ve organların daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
  • Kalp ve damar hastalıklarını önler.
  • Cinsel performansı artırır.
  • Kısırlığa karşı koruma sağlar.
  • Enerji verdiği için halsizlik ve yorgunluk hissettirmez.

Görüldüğü üzere hem lezzetli hem de faydalı olan Anzer balının sağlık açısından pek çok yararı vardır. Bu faydalardan maksimum seviyede yararlanabilmek için Anzer balının tüketiminde bazı kriterlere dikkat edilmelidir.

Anzer Balı Nasıl Tüketilir?

Anzer balının tüketimi konusunda bazı tavsiyeler bulunmaktadır. Bu bal lezzetli bir çiçek balı türü olmasına rağmen kahvaltılarda ekmeğe sürülüp yenilmez. Anzer balı ayrıca 1.5 yaş altındaki bebekler için uygun değildir. İçeriğinde yoğun şeker bulunduğu için diyabet hastalarının Anzer balı tüketmeden önce doktorlarına bilgi vermesi gerekir. Anzer balı karışımı içine arı sütü, propolis, zencefil ve tarçın gibi malzemeler katılabilir. Anzer balı üretimi ve tüketimi konusunda bu bilgilere dikkat etmek faydalıdır.

Dolar kuru o tarihte 40 lirayı aşacak Dolar kuru o tarihte 40 lirayı aşacak

Kaynak: https://anzerbalikoperatifi.com/