Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan " ALO Fetva Hattı"nı dini konularda bilgi almak amacıyla arayanların sayısında Ramazan ayı nedeniyle artış oldu. Isparta İl Müftüsü Galip Akın bu konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akın,’’ Isparta İl Müftülüğü bünyesinde hizmet vermekte olan fetva hattı vatandaşlarımızdan gelen dini soruları, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği fetvalar doğrultusunda yanıtlamaya devam ediyoruz. İl vaizlerimiz büyük bir titizlikle soruları yanıtlarken, vatandaşlarımız doğru kaynaklardan bilgilendiriliyor. Ayrıca isteğe göre fetva hattı’nı arayan halkımızın özellikle bayanların mahremiyet içeren konulardaki sorularını bayan fetvalara da sorma olanağı sunuluyor’’ şeklinde konuştu.
ALO FETVA HATTI’NA GELEN SORULAR VE CEVAPLAR’DAN BAZILARI
Alo Fetva Hattı'na gelen sorular ve cevapların bazıları şöyle:
-Oruç tutmayan bir kimsenin Teravih ve diğer beş vakit namazları geçerli olur mu?
Kimsenin yerine getirmekle yükümlü olduğu ibadetlerin her birinin ayrı ayrı sorumluluğu bulunmaktadır. Her günah bağımsız olduğu gibi her ibadet de bağımsızdır. Birinin olmaması, diğerinin de reddine sebep olmaz. Kuran-ı Kerim’de;
277
‘’Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onun mükâfatını görecektir. Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse onun cezasını görecektir.’’(Zilzal,997-8) buyrulmaktadır.
Bu bakımdan oruç tutmayan veya tutamayan kimsenin usulüne göre kıldığı beş vakit namaz ve Teravih namazı geçerlidir.
-Ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi veya naneli sakız kullanmak oruca zarar verir mi?
Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza alınan sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.
Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunulduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, II,98)
-Bu yıl fitre miktarı nedir?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2017 yılı Ramazan ayı fitre miktarı asgari 16.00 tl’dir.
-Torunuma zekât ve fitremi verebilir miyim?
Toruna zekât ve fitre verilmez.
-Saç boyamak orucu bozar mı?
Hayır bozmaz.
-Merhem ve ilaçlı bant kullanmak orucu bozar mı?
Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz(Merğinani, el-Hidaye,I,123;Kasani, Bedaiü’s,sanai,II,244;İbn Abidin,Reddu’l –muhtar,II,395;Din İşleri Yüksek Kurulu 22.09.2005 Tarihli Karar).
-Göz damlası orucu bozar mı?
Uzman göz doktorlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç miktar olarak çok az (1 mililitrenin 120’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarı atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler, değerlendirildiğinde, göz damlası orucu bozmaz(Kasani,Bedaiü,’s-sanai,II,244;Din İşleri Yüksek Kurulu 22.09.2005 Tarihli Karar.)
Akın ‘’Halkımız Alo Fetva hattı’nı ramazan ayı boyunca ve diğer zamanlarda da 0246 218 14 12- 0246 232 62 92 nolu telefonlardan bizlere sorularını yöneltebilirler şeklinde konuştu. / Sare BAŞTÜRK