İklim değişikliği ve artan sıcaklıkların etkisiyle göllerimiz adeta can çekişiyor, özellikle de Eğirdir Gölü gibi stratejik öneme sahip su kaynakları büyük bir tehlike altında.

Türkiye’nin Göller Yöresi ve İç Anadolu bölgelerindeki göller, iklim değişikliğinin ve insan müdahalesinin etkilerini en sert şekilde hissediyor. Son 53 yılın en sıcak döneminin yaşandığı ülkemizde, göllerimizin su seviyeleri hızla düşerken, bazı göllerin yüzeyi tamamen yok olma riskiyle karşı karşıya. Burdur Gölü ve Eğirdir Gölü gibi önemli göller, bu krizin en somut örneklerini sunuyor.

Özellikle Eğirdir Gölü’nde yaşananlar, krizin ciddiyetini gözler önüne seriyor. Son yıllarda gölün su seviyesi neredeyse yüzde 70 oranında azalmış durumda. Derinlikler, bazı noktalarda sadece 50-60 santimetreye düşmüş, gölün en dar kısmı olan Kemer Boğazı’ndaki su genişliği 1,8 kilometreden 1,2 kilometreye gerilemiş. Bu dramatik değişimler, gölde aşırı bir dip çamuru birikimine yol açarak, hem ekosistemi hem de bölgedeki tarımsal faaliyetleri olumsuz etkiliyor.

Doğa Koleji, Yeni Eğitim-Öğretim Yılına Coşkuyla Başladı Doğa Koleji, Yeni Eğitim-Öğretim Yılına Coşkuyla Başladı

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici’nin belirttiği gibi, bu durumun temel sebeplerinden biri, havzadaki vahşi sulama yöntemleri. Tarımsal üretimdeki ürün kayıplarının ardında, gölde yaşanan kirlenme ve su kaybı yatıyor. Kesici; "Eğirdir Gölü’nün son yıllarda neredeyse yüzde 70 oranında su seviyesi azaldı." dedi.

Muhabir: Ali Rıza Cesur