1 Temmuzdan itibaren fırıncılara ekmek satarken eldiven giyme, tüketicilere ise ekmeğe seçim amaçlıda olsa dokunma yasağı getirildi. Trabzon Vakfı Kebir Ekmek Fırını işletmecisi Ramazan Gürsel. "Devlet vatandaşa nasıl ekmek alınır eğitimi versin" önerisinde bulundu.
 
HİJYENE UYMAMANIN CEZASI 11 BİN TL
 
Gıda kodeksi yönetmeliğinde belirlenen şart-lara uyulmaması halinde cezai işlem uygulanacağını açıklayan Fırıncılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, "Fırınlar, marketler ve bakkallar satış noktalarında hijyen kurallarına aykırı davranmaları halinde 2 bin 500-11 bin TL para cezasıyla karşı karşıya kalacaklar" dedi.
 
Sağlıklı gıda tüketimiyle ilgili düzenleme, 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Yeni uygulama, bakkallara ve fırınlara eldiven giyme zorunluluğu getirince esnaf, "Uygulamada bir aksaklık olursa biz cezalandırılacağız. Ancak, devlet metaverse casino siteleri vatandaşına 'nasıl ekmek alınır' eğitimini vermiyor" diyerek tepki gösterdi.
 
İnsanları alışkanlıklarından vazgeçirmenin zor olduğunu bildiren Trabzon Vakfı Kebir Ekmek Fırını işletmecisi Ramazan Gürsel, "Düzenleme kapsamında kasap ve manav gibi yerlerde ekmek satışı yasak. Vatandaş ekmeğe elini süremeyecek. Fırın ve bakkal, ekmeği ambalajlayarak ya da poşetin içine koyarak tüketiciye verebilecek.
 
Isparta’da bulunan fırınlar getirilen düzenlemeye yüzde 99 oranında uyum sağladı. Fırıncılar devletin koymuş olduğu şartlara uymama gibi bir durumları söz konusu olmaz" dedi. 'Ekmeğinizi elinizle değil, gözünüzle seçiniz' diyen Gürsel, vatandaşların da 'nasıl ekmek alınır' eğitiminden geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 
ÖZEL AMAÇLI EKMEKLER POŞETLENSİN
 
Öte yandan Isparta ekmeğinin poşetlenmesine gerek olmadığını bildiren Isparta Fırıncılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, çavdar, mısır ekmeği vb. özel amaçlı ekmeklerin poşetlenmesi gerektiğini söyledi. Gıda Kodeksi Yönetmeliği gereğince ekmek dolaplarının artık kaldırımlara konulamayacağının altını çizen Erdeğer, bakkallara ceza yememeleri için kurallara uyma çağrısında bulundu. Erdeğer, "Üyelerimiz cezai işleme maruz kalmamak istiyorlarsa Gıda Kodeksi Yönetmeliğine mutlaka uymalıdır. Artık bakkallar ekmek dolaplarını kesinlikle kaldırıma koymamalıdır" dedi.
 
EKMEK İLK ELDEN TÜKETİLİYOR
 
Fırıncıların ve halkın, yeni ekmek yönetmeliğinden memnun olduğunu bildiren Erdeğer, "Bundan sonra fırınlar 'tip550' un yerine 'tip600' adı verilen yeni unları kullanacaklar. Hijyene fırıncılar bundan sonra daha dikkat edecek. Ekmek daha sağlıklı oldu. Pazarda, manayda ekmek satılıyordu. Vatandaşlar bundan sonra ekmeklerini fırından ilk elden alıp, ekmeğini evinde sağlıklı bir şekilde tüketecek" şeklinde konuştu.
 
AYKIRILIK CEZASI 11 BİN TL
 
Yönetmelikle belirlenen şartların ihlal edilmesi halinde kodekse aykırılık cezası uygulanacağını açıklayan Erdeğer, "Yeni kriterlere uymayan fırınlara ve 11 bin 850 TL arasında para cezası kesilecek.
 
Market ve bakkalların satış noktalarında hijyen kurallarına aykırı davranmaları halinde 2 bin 500 TL cezayla karşı karşıya kalacak" dedi.