Bucak'ta Evde Yangın Tüpü Patladı! Yükselen Alevler Korkuttu Bucak'ta Evde Yangın Tüpü Patladı! Yükselen Alevler Korkuttu

Elektrikli araç talebinin artmasıyla birlikte Türkiye'de şarj altyapısının hızla genişlediği belirtiliyor. Elaris İş Geliştirme Koordinatörü Kağan Kınay, Türkiye'nin DC şarj noktaları açısından Avrupa'da birinci sıraya yükseldiğini ifade ediyor. Ayrıca, otopark yönetmeliğinin bu süreci desteklediğini belirtiyor.

Dünya genelinde elektrikli araç talebinin her geçen gün arttığına dikkat çekilen haberde, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre Türkiye'de elektrikli araç satışlarının yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 862,8 artarak 39 bin 51 adede ulaştığına vurgu yapılıyor.

Türkiye'nin Avrupa'da birinci sırada yer aldığı şarj altyapısı konusunda Elaris İş Geliştirme Koordinatörü Kağan Kınay, artan talebe paralel olarak şarj noktalarının yaygınlaştığını ve Türkiye'nin araç başına düşen DC şarj noktaları açısından Avrupa genelinde lider konumda olduğunu ifade ediyor.

Apartman ve sitelerdeki ortak alanlara şarj istasyonu kurulumunun, talebin karşılanmasında kritik bir rol oynadığı belirtilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı Otopark Yönetmeliği ile yeni inşa edilecek apartman ve sitelerde elektrikli şarj ünitesi kurulumunun zorunlu hale getirildiği ifade ediliyor.

Otopark yönetmeliğine göre, zorunlu otopark adedi 20 ve üzeri olan yapılarda şarj ünitesinin en az 1 adet olması ve otoparkın en az yüzde 5'inin şarj ünitesi dâhil elektrikli araçlara uygun olarak düzenlenmesi şartı aranıyor. Ayrıca, AVM'lere ait otoparklarda da en az yüzde 10 oranında otopark yerinin şarj ünitesi dâhil elektrikli araçlara uygun olarak düzenlenmesi gerekiyor.

Kağan Kınay, Üçay Grup olarak Elaris markasıyla Türkiye'deki şarj altyapısının yaygınlaşmasına önem verdiklerini belirterek, 2023 yılının ilk 10 ayında kurulu istasyon sayılarını yüzde 80 artırdıklarını açıklıyor. Elaris'in ABD menşeli EATON marka şarj cihazları ile Türkiye genelinde 4 bölgede ve 10 şehirde 24 farklı lokasyonda faaliyet gösterdiği belirtilirken, mevcut ağa ek olarak 50 AC ve 5 DC istasyonunun daha kurulumu için çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağı ifade ediliyor. 2024 yılına kadar toplamda 100 AC istasyon daha kurma hedeflerinin olduğu vurgulanıyor.