Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan ’ın ev sahipliğinde, 90 ’a yakın ülkeden devlet ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen ilk anma töreni Mehmetçik Anıtı'nda başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Prens Charles, Mehmetçik Anıtı'na çelenk koydu. Mehmetçik Anıtı'ndaki törende şehitler için Kur'an okundu, dua edildi. Prens Charles, törenin ardından İtilaf devletleri adına konuşma yaptı. "Modern savaşın geri getirdiği yıkıcı silahlar ölümleri artırdı. Yaz sıcağı hastalıkların artmasına neden oldu sonrasında gelen kış ölümleri artırdı. Savaşın 100. yılında burada sergilenen kahramanlığı her zaman takdir etmeliyiz. Buradakiler korkunç bir savaşta yer aldılar çok sayıda kişi sevdiklerini bir daha asla göremedi. Burada büyük bir savaş verildi. Sadece farklı uluslardan askerler savaştığı için dünya savaşı değildi. Etkileri de küresel oldu. İmparatrluklar dağıldı, Anzakların kahramanlığı ortaya çıktı, Avustralyalıların ve Yeni Zelandalıların kendileriyle gurur duymalarını sağladılar. Prens Charles Çanakkale Savaşı'nın anma töreninde konuştu İZLE
Üzüntüyle ifade ediyoruz ki iki dünya savaşı geçmiş olmasına rağmen bugün dünyamızda hala çatışmalar yaşanıyor. Hepimiz ortak bir sorumluluk paylaşıyoruz fakat liderler olarak bu hoşgörüsüzlüğün üstünden gelmek ve savaşları aşmak için bir şeyler yapmamız gerekiyor" Prens Charles'ın ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı sebebiyle konuşma yaptı. "Çanakkale'de yaşanan savaş, cephede yer almayan milletlerin de kaderini etkileyen sonuçlar doğurdu. Dün akşam İstanbul'da ve bugün verdiğimiz barış mesajının önemli olduğuna inanıyorum. Askerlerimiz karşısındakini düşmandan öte, insan olarak gördü. Anıları gözleriniz yaşarmadan dinlemeniz mümkün değil. En vahşi insan bile gözyaşlarını tutamaz.
Çanakkale bizim için hem zafer hem hüzün ifadesidir. Bunu en iyi Çanakkale üzerine yazılmış ağıtlarımızda görmek mümkündür. Çanakkale içinde vurdular beni, ölmeden mezara koydular beni, oof gençliğim eyvah! Erdoğan: Gençlerin göveri dostluğa sahip çıkmaktır İZLE Bu topraklara yüz binlerce gencin istikbali gömüldü. Tüm dünyaya barış mesajı vermek için Çanakkale'nin çok doğru bir yer olduğunu düşünüyorum. Gazi Mustafa Kemal diyor ki, uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızda huzur içindedir. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır. Küresel istikrar ve refah için buradaki hoşgörü ve dostluk ikliminin tüm toplumlar tarafından desteklenmesi gerekiyor. "