Milyonların Başı Derde Girecek: SGK, Kayıt Dışı İstihdamı İncelemeye Alıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışı istihdamı engellemek adına geniş kapsamlı bir inceleme çalışması başlattı. SGK'nın 2024 strateji planı çerçevesinde hayata geçirilecek bu çalışma, işverenleri ve işçileri kapsayarak milyonlarca hesabı incelemeye alacak.

Strateji planında sigortalı işçi çalıştıran, çalışanlarına sigorta yapmayan veya yapılan sigortalarda primleri eksik ödeyen işyerlerinin ve çalışan olmadığı halde kendini sigortalı gösterenlerin tespiti için bir dizi denetim ve kontrol öngörülüyor.

Geçen yıl gerçekleştirilen denetimlerle 112,302 iş yerinin kayıt dışı çalıştığı tespit edilmiş, bu durum SGK'yı daha kapsamlı denetimlere yönlendirmişti. Yapılacak incelemeler sonucunda 5 yıl içinde 105,000 iş yerinin ve 700,000 kişinin daha kayıt altına alınması hedefleniyor.

Başdeğirmen: Daha fazla hizmet alacağız Başdeğirmen: Daha fazla hizmet alacağız

2023 yılında değerlendirilen şikayetler ve yapılan incelemeler sonucunda 774,258 kişinin sigortasız olarak kayıt dışı çalıştırıldığı belirlenmişti. Bu çalışma ile 5 yıl içinde 1,474,258 kayıt dışı çalışanın sisteme dahil edilmesi bekleniyor.

SGK'nın bu çabası, yasal bir işte çalışarak istihdama katılan işçilerin çalışmalarının eksik veya hiç bildirilmemesi sorununa çözüm getirmeyi amaçlıyor. Çeşitli şirketler, çalıştırdıkları işçileri sisteme kaydetmemekte, ya eksik gün sayısı bildirmekte ya da sigorta primlerini ödememektedir. Bu durum, SGK'nın gelirlerini azaltmanın yanı sıra işçilerin emeklilik haklarına uzun vadede ulaşmalarını engellemektedir.