Halıkent Mahallesi’nde; Selçuklu- Osmanlı sentezi yorumu, 4 yarım, 1 büyük Kubbesi, orta bölümü çevreleyen kuşaktaki Yasin-i Şerif’i, 3 ‘Şerefeli, 71,5’ar metre uzunluktaki çifte minaresi, Kütahya Çinileri, Manisa Halıları ile büyüleyici akustiği ile bir Mabet yükseliyor: Halıkent Camii. Bugünkü değeri ile ortalama 1 Milyon TL finansmanla inşa edilen eser yerden 4 metre yüksekliğe kadar çini süslemeleri ile kaplı. 

1500 KİŞİ İBADET EDEBİLİYOR

​Caminin akustiği de büyülüyor. Akustiği sağlamak için kubbelerin 4 noktasında, 8 merkezde delikler açılmış. Bu da esere muazzam bir şekilde ses akustiği sağlıyor. 

​4 fil ayak üzerine 4 yarım kubbe ve 27,5 metre yüksekliğinde 1 ana kubbesi bulunan Halıkent Camii’nin çarpıcı öyküsünü Akdeniz kaleme aldı.

YAPIMI 9 YIL SÜRDÜ ORTALAMA

​Halıkent Camii’nin temeli 1987 yılında atıldı. 4500 m2 yerleşkeye sahip Caminin inşaat alanı 1000 m2. 

​Dönemin Belediye yönetimi tarafından verilen arsa üzerine inşa edilen eserin bugünkü değeri 1.5 Milyon TL’ye ulaştı. Selçuklu- Osmanlı eserlerinin sentezlerini taşıyan Halıkent Camii’nde aynı anda 1500 kişi ibadet edebiliyor. 

Halıkent Camii’nin en özel yanlarından biri de Hanımlar Mahfili’nin çok geniş yer alması. Yine Müezzin Kayyım için de bir Mahfil yapılmış. 

​“Caminin Kubbelerinde hat sanatı da muhteşemdir. Kubbe etrafında bakın ‘CAMİ’ yazdırdık: Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil…. İlk harflerini al, birleştir; Cami

​En özel yanlarımızdan biri Kadın Mahfil’inin geniş olmasıdır. Burada aynı anda 1.500 kişi ibadet edebiliyor. Camimizin saf aralığı 1,20’dir. En ideal ölçü de budur.

​Yine Ana Kubbe’de Allah, yarım kubbelerde ise Muhammed yazılıdır. 

Cami, yerden 4 metre yüksekliğe kadar çini süslemeleri ile kaplı. Çiniler Kütahya’dan getirildi. Halılar ise Manisa’dan. 

​Camiyi çepe çevreleyen şeritte Yasin’i Şerif yazılı. Hat ve eski yazı süslemelerini Ankaralı bir usta yaptı. 

ESKİ’NİN DEĞERİ SABIR 

​Bana göre tarihi Camilerin değeri sabırdan gelir. Eserler o zaman el işçiliği ile yapılıyordu. Şimdi her unsur tek düğmeye bakıyor. O yüzden eski eserler o kadar sağlam. Bin yıllara meydan okuyor, ayakta kalıyor.

KUR- ÂN-I KERÎM EĞİTİMİ DE VERİLİYOR

Cami Yerleşkesi içerisinde Kız Kur-ân-ı Kerîm Kursu eğitimi de veriliyor. Bunun için 2 sınıf açılmış. Kursa ev hanımları da katılabiliyor. Yine Diyanet’in 09.30-12.00 saatleri arasındaki yaz kursları da devam ediyor. 

CENNET BAHÇESİ GİBİ

​3500 m2 yeşil alana sahip Halıkent Camii’nde her ağaç türü bulunuyor. Ihlamur, köknar, yediveren gülleri, fıstık, çam, kızılçam, asma, Isparta gülleri….. 

ISPARTA’NIN EN UZUN MİNARELERİNDEN BİRİ

Büyüklük açısından Isparta’da ilk 2’ye girebilecek güçte olan Halıkent Camii’nin 3’er Şerefeli 2 minaresi de bulunuyor. Bu minarelerin her biri 71,5 metre uzunluğunda. Ve bu yönüyle de Isparta’nın en uzun minareye sahip Mabedi…

BOTANİK PARK GİBİ CAMİ: 3 Bin 500 m2 yeşil alanı bulunan Halıkent Camii, adeta bir botanik park gibi. Yediveren gülleri, Isparta gülleri, asmalar, ıhlamur, köknar ve çam ağaçları ile donatılı.

200 BİN TL BAĞIŞLADILAR, ISPARTA’NIN EN YÜKSEK MİNARESİ YAPILDI: Almanya’dan emekli Hacı Hayriye Algül ve Hacı Kemal Algül 200 Bin TL bağışladı, Isparta’nın en uzun minaresi (‘- 71.5 m.’) inşa edildi. 

Editör: Haber Merkezi