Gram Altın Nedir? Güncel Altın Fiyatları

Gram altın, yatırımcıların en çok ilgilendiği yatırım araçlarından biridir. Ülkemizde gram altın İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) tarafından üretiliyor. Ülkemizin tek resmi atın rafinerisi olan İAR tarafından üretilen bu sertifikalı altınlar, London Bullion Market Association onaylıdır.

Gram altın nedir sorusu, 0.5, 1, 2.5 ,5 ,10, 20, 50, 100 gram şeklinde olan sertifikalı külçe altın olarak yanıtlanabilir. Bu altın 22 ayar olabildiği gibi 24 ayar da olabilir. Yani piyasada iki farklı saflık derecesine sahip olan gram altın bulunuyor. 22 ayar olan 0.916 saflığında olurken 24 ayar gram altın ise 0.995 saflığındadır.

Anlık olarak fiyat değişimlerine sahne olan gram altın, borsadaki güncel durum incelendiğinde en çok takip edilen yatırım araçlarından biri olduğu da göze çarpıyor. Sadece borsada yatırım yapanlar değil, fiziksel yatırım yapmayı tercih edenler için de gram altının fiyatı önemlidir ve yakından takip edilir. Özellikle finans piyasalarında fiziki olmayan işlemlerde ons ve gram altın şeklinde olmak kaydıyla iki farklı türde altının işlem gördüğünü de ekleyelim.

Gıda Desteği Başvuruları Devam Ediyor Gıda Desteği Başvuruları Devam Ediyor

Gram Altın Yatırımı Nasıl Yapılır?

Yüksek likiditeli olan ve istendiğinde anında paraya çevrilebilen gram altının farklı gramajlarda üretilebiliyor olması da önem taşıyor. Gram altına yatırım yapacak olanların TL üzerinden alım satım yapmaları mümkündür. Çünkü ülkemizde üretim gerçekleşiyor ve bu nedenle alım satım işlemleri de Türk Lirası para birimi ile gerçekleştirilebiliyor. Ancak TL ile alım satım yapılması zorunlu değil, dilerseniz döviz cinsinden de gram altın alım satım işlemlerini yapabilirsiniz.

Yatırım işlemleri ise birkaç farklı yoldan yapılabilir. Kuyumcular, bankalar, borsa, VİOP ve Forex piyasası, gram altın alım satım yapabileceğiniz platformlardır. Bunlar arasından size uygun olanı seçebilir ve hemen yatırım işlemlerine başlayabilirsiniz. Hangisini tercih ederseniz edin, yatırım mantığının genel olarak aynı olduğunu söyleyebiliriz. Fiyat düştüğünde satın alıp, yükseldiğinde satmanız durumunda bir gelir elde edersiniz. Ancak elbette kıymetli madenler arasında yer alan altının fiyatlarını hangi faktörlerin etkilediğini de biliyor olmanız gerekir. Bu sayede yatırımlarınızı çok daha bilinçli bir şekilde yönetmeniz de mümkün hale gelecektir.

Öncelikle beklentilerinizi belirlemeli ve sonrasında kaç gram altın alacağınıza karar vermelisiniz. Bu esnada fiyatlardaki dalgalanmaları da dikkate almanızda fayda olacaktır. Sonrasında ise kademeli bir şekilde alım – satım işlemlerini gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz. Özellikle yakın takibe almanız gereken; anlık, aylık ve yıllık grafikler olmalıdır. Bu sayede fiyatlarda ne kadar yükselme ya da düşme meydana geldiğini görüntüleme şansınız olur ve bu bilgiler ışığında yatırımlarınıza yön vermeniz de kolaylaşır.

Bu arada anlık grafiklerin takip edilmesi durumunda avantajlı pozisyonları da görme şansı oluyor. Grafikleri takip etmekle birlikte analistler tarafından yapılan yorumları ve analizleri de incelemeniz son derece önemlidir. Kıymetli madenlerin fiyatlarında ne gibi değişimlerin olabileceğine dair analizler, tüm yatırımcılar için takip edilmesi gerekenler arasında yer almalıdır. Analizleri yakından takip edenlerin daha başarılı yatırımlar yaptığı biliniyor.

Gram Altın Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Gram altının fiyatındaki değişimler arz ve talepten kaynaklanıyor. Arz ve talep dengesi ise çok sayıda farklı ekonomik olaydan etkileniyor. Bu nedenle fiyatları nelerin etkilediği sorusu uzun bir liste ile yanıtlanabilir. Merkez Bankası tarafından uygulanan politikalar ve hatta ülkeler arası anlaşmazlıklar bile altın fiyatlarının ciddi bir değişime uğramasını beraberinde getirebilir. Aşırı oranda dalgalanmalar olması riskli bir durumdur. Fakat bu risk yatırımcıların lehine de olabilir ve yüksek bir getiri de sağlayabilir.

Anlık Gram Altın Grafik Görsel: https://piyasa.paratic.com/altin/gram/