Bu tırmanışta, Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşüreceğine dair sinyaller etkili oldu. Altının ons fiyatı 2 bin 161 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü, gram altın fiyatı da 2 bin 205 TL'nin üzerine çıktı. Dün, altının ons fiyatındaki artış ve dolar kurundaki yükselişe paralel olarak altının gram fiyatı yüzde 1,3 artarak 2 bin 192 liradan günü tamamladı. Bugün de altının ons fiyatındaki yükseliş trendi devam ediyor ve saat 10.30 itibarıyla yüzde 0,6 artışla 2 bin 206 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 3 bin 700 liradan, Cumhuriyet altını ise 15 bin 30 liradan satılıyor.

Kara Para Aklama İddialarıyla Türkiye Gündeminde Kara Para Aklama İddialarıyla Türkiye Gündeminde

Analizciler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimi için acele etmeyeceklerini ancak, muhtemelen bu yıl içinde bunun uygun olabileceğini belirtmesinin altın talebini desteklediğini ifade ediyorlar. Bugün Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı yatırımcıların odak noktasında. Powell, politika kısıtlamalarının çok erken veya çok fazla azaltılmasının enflasyonu olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Bu durumda enflasyonu yüzde 2'ye geri getirmek için daha sıkı politikalar gerekebilir.

ABD'de açıklanan veriler, iş gücü piyasasında yumuşama sinyalleri veriyor. ADP özel sektör istihdamı, şubatta beklentilerin altında artış kaydederken, JOLTS açık iş sayısı da öngörülerin üzerinde gerçekleşti. Bu gelişmelerin ardından para piyasalarında Fed'in faiz indirimine başlama ihtimali mayısta yüzde 20 ve haziranda yüzde 68 ile fiyatlanıyor.

Bugün, yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ECB faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde'ın açıklamaları gibi önemli veriler takip edilecek. Analistler, altının ons fiyatında 2 bin 170 ve 2 bin 190 doların direnç, 2 bin 140 ve 2 bin 120 dolar seviyelerinin ise destek olarak öne çıktığını belirtiyorlar.

Haber Merkezi