Güneş’te meydana gelen güçlü bir patlama, Dünya'yı etkileyebilecek şiddetli bir jeomanyetik fırtınaya yol açabilir. 1 ve 2 Haziran tarihlerinde, Güneş’ten gelen koronal kütle atımı (CME) kaynaklı parçacık dalgasının Dünya’ya ulaşması bekleniyor. Bu fırtınanın, teknolojik sistemleri ve gökyüzü görüntülerini etkileyecek düzeyde olabileceği belirtiliyor.
Cumartesi gecesi Güneş’in yüzeyinde, M8.2 seviyesinde gerçekleşen patlama, “AR14100” adlı güneş lekesi bölgesinde oluştu. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), bu düzeydeki bir patlamanın G4 seviyesinde (şiddetli) bir güneş fırtınasına yol açabileceğini duyurdu. Böyle bir fırtına; elektrik iletim hatlarında voltaj dalgalanmaları, GPS sinyallerinde bozulmalar, uydu arızaları ve radyo iletişiminde kesintiler gibi çeşitli etkilere neden olabilir.
Uzay havası uzmanı Dr. Tamitha Skov, ilk etkilerin 1 Haziran’da hissedilmeye başlayacağını ve 2 Haziran’da fırtınanın jeomanyetik etkisinin artacağını belirtti. Ayrıca bu şiddetteki bir fırtınada Kanada, Kuzey Avrupa ve ABD’nin kuzeyinde kutup ışıkları gözlemlenebileceği, hatta Türkiye’nin kuzey bölgelerinde dahi zayıf aurora oluşumlarının mümkün olabileceği ifade edildi.
NASA ve NOAA, Güneş’in şu anda “solar maksimum” evresine girdiğini daha önce açıklamıştı. Bu dönem, Güneş’in 11 yıllık döngüsünün en aktif safhası olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde benzer etkilerle karşılaşmak olası. Uzmanlar, özellikle amatör telsiz kullanıcıları, pilotlar ve GPS sistemlerine bağımlı çalışanlar için dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.