Isparta' da 1. ve 2. İcra Dairelerinde haciz patlaması yaşanıyor. Her iki dairede 30 bin 792 kişinin icralık durumda olduğu tespit edildi.

İcra Dairelerine intikal eden dosyaların yüzde 90'lık dilimi çek-senet, banka kredisi ve kredi kartında yoğunlaşıyor. Mahkeme kararıyla gelenlerde ise tazminat, alacak ve nafakalar ilk sırada yer alıyor. 3 yediemin deposu da dolmuş vaziyette. Küresel ekonomik krizin yarattığı deprem Isparta Merkez İlçe'de haciz olarak patladı.

Gelir-gider dengesini kaybeden insanlar, icraya düştü. Isparta'da 1. ve 2. İcra Dairelerinde Haziran 2009 sonu itibariyle biriken dosya toplamı 30 bin 792 olarak gerçekleşti. Merkezi yönetimin “Küresel finans krizi ülkemizi teğet geçecek” yönündeki hakim eğilimi, Isparta'da tam tersi şekilde yaşandı. Isparta 1. ve 2. İcra Dairelerine intikal eden ilamsız (mahkeme kararı olmadan) dosyaların yüzde 90'lık dilimi çek-senetlerden oluşuyor. Yine icraya yansıyan davaların önemli bir dilimini kredi kartları, banka kredileri, cep telefon faturaları, sabit hatlar ve TTNET abonelikleri oluşturuyor.

Bu arada ekonomik krizin aile saadetine de büyük darbe vurduğu ortaya çıktı. Zira boşanmalardan kaynaklanan nafaka ödemeleri de yapılmayınca dosyalar icraya yansıyor. 1. ve 2. İcra Daireleri yöneticilerinden edinilen bilgilere göre, ilamlı dosyaların önemli bir bölümünü nafaka alacakları oluşturuyor. Mahkemelerin verdiği ilamlı dosyaların diğerlerini ise tazminat ve iş dünyası arasındaki alacak-verecek uyuşmazlıklarını kapsıyor.

Isparta 1. ve İcra Dairelerinde toplam 12 kişi görev yapıyor. 1. İcra Dairesi'nde 1 Müdür, 2 Müdür Yardımcısı ve 3 Katip görev yapıyor. 1. İcra Dairesi'nde 14 bin 717 dosya bulunuyor. Bu bağlamda her bir görevliye 2447 dosya düşüyor.

2. İcra Dairesi'nde ise 1 Müdür, 3 Müdür Yardımcısı ve 2 Katip görevli. Daire'deki dosya toplamı ise 16 bin 075. Bu da her bir görevliye 2679 dosya düşmesi demek.

Türkiye genelinde İcra Dairelerinde uygulanan normlara göre, her 5 bin dosyadan sonra 1 İcra Dairesi kurulması gerekiyor. Bu açıdan Isparta'ya 3. İcra Dairesi kurulması gündeme gelecek.

1. ve 2. İcra Dairelerinin yetkilileri, Isparta'nın iş yükünün çok fazla olmasına karşın, diğer illere oranla başarılı çalışmalar yapıldığını düşünüyor. Dosya yükü ve yoğunluk nedeniyle müdahale açısından zaman kaybedildiğini kabul eden yetkililer, “Ancak bizden daha güç durumda olan iller var. Isparta'da ilamlı dosyalar Türkiye genel ortalamasına bakılacak olursa az. Ancak ilamsızlar önemli bir yük getiriyor” dediler.

Isparta 2. İcra Dairesi'ne 2009 yılında mahkeme kararıyla 389 dosya geldi. İlamsız takip ise 5086 olarak hesaplandı. Toplamda ise dosya sayısı 5475 oldu.

1. İcra Dairesi'ne mahkeme kararıyla gelen dosya toplamı 397 olarak. İlamsız dosyalar ise 4966 olarak gerçekleşti. Toplamda rakam 5363'e ulaştı.
6 AYDA 10 BİN 838 1 Ocak-30 Haziran 2009 tarihleri arasında 1. ve 2. İcra Dairelerine toplam 10 bin 838 haciz kararı dosyası yansıdı. Bunların önemli bir dilimi ilamsız gelen dosyalardan oluştu.