Dünya’mız, Türkiye’miz salgının, savaşın getirdikleri pahalılıkla savaşıyor. Bu nedenlerle üretim azlığı, işsizlik en büyük sıkıntılarımızdan ikisi. Ülkeler önlerini göremez durumdalar. Bunlarla birlikte aynı sıkıntılar Isparta’mızda da pek tabii görülüyor.

Her şeye rağmen sıkıntılar arka arkaya gelirken Isparta’mızda hem devletin hem de yerel anlamda belediyemizin hizmetleri durmadan devam ettiğini görüyoruz. 

Bu sevindirici elbette!
Belediye’mizin, saygıdeğer Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in gayretleriyle, yorulmak bilmeyen enerjisiyle insanımıza, gül kokan Isparta’mıza, geleceğimize doğru yüzünü gösteren hizmetler saygıdeğer Isparta halkının gözünün önünde yerini buluyor.

Başkanı Başdeğirmen’in hizmetlerinden birkaçını hatırlatıp; halkımızın, şahsımın şükranlarımızın haklılığını göz önüne getirmek istiyorum.
Öncedeki ismiyle Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi ITKM, şimdiki adıyla Isparta Meydan AVM’ nin açılmasına sayılı günler kaldı. 26 Yıllık sürüncemede kalan enkaz Başkan Başdeğirmen’in gayretleriyle nihayet saygıdeğer halkımızın ve esnafımızın kullanımına giriyor. 

Bu bir başarıdır!
Kirazlıdere ve Gökçay Mesirelik alanları geçen yıl hizmete girip halkımızın hizmetine girmişti. Yaz mevsiminde Ispartalıların, misafirlerinin stres atabilecekleri günübirlik gezinti alanıdır.

 “Denizi olmayan bir şehir için büyük nimettir” demek gerekmiyor mu? 
İşte buna ek olarak Millet Bahçesi adı verilen TCDD Isparta Gar bölgesini uçtan uca kapsayan geniş alan her yaştan, bölüm bölüm insanımıza hizmet edecek büyük Şehir Parkı ‘nın gerçekleşmesi anlamında bir adım atıldı. Genel seçimlere kadar şekil bulacak!

Binbir evler altgeçitti, trafiği nefes aldıracak bağlantı yolları artık kendisini göstermeye başladı. Isparta Belediyesi öncülüğünde Tarihi Damgacı Sokaktaki evlerin yenileştirilme çalışmalarıyla Damgacı Sokak artık tarihine kavuşmak üzere !.                                                                                                                 
Tarihi Üzüm Çarşısı da canlandırılıp saygıdeğer esnafımızın daha kazançlı, bereketli ticari dokuya kavuşuyor olması da sevindirici.

Isparta’mız geçmişten gelen tarihte yerini almış bir şehir olduğunu hatırlatıyor.

Şimdi de Isparta Belediyesi şehrin tarihin içinden gelen bir şehir olduğunu gösteriyor. Atalarına bir minnet borcu olarak bir zamanlar hiçbir şekilde din ayrımı yapmadan ticaret ve yardımlaşmada bir güzellik oluşturan Müslümanlarla Rum cemaatleri arasındaki kardeşliği hatırlatırcasına yeni bir projeyi uygulamaya sokan Başkan Başdeğirmen bir vefa borcunu yerine getiriyor diyebiliriz. 1751 de ibadete açılan Çay boyundaki Temel yani Turan Mahallesi’ndeki Aya Baniya (Payana: Hz.Meryeme adanmış) Kilisesi, turizme kazandırıyor.

Isparta'da nöbetçi eczaneler (3 Mayıs Cuma) Isparta'da nöbetçi eczaneler (3 Mayıs Cuma)

Bundan böyle “Isparta Koku Atölyesi” veya  “Koku hane” adıyla anılacak. Gelen misafirler burada vakit geçirecekler. Tarihi zamanlarda burada Müslüman davetlilere verilen ikramlar, gül ürünleri Koku hane de üretilip sunulacak.

Birkaç insanımıza aç-iş kapısı olduğu gibi mahalleli de buralarda stres atabilecekler. Yunanistan da adım atılan yerde Osmanlı camileri diğer eserleri Yunanlılarca ticarethaneye dönüştürüldüğünü de hatırlatmak istiyorum..

Başkan Başdeğirmen’in söz konusu projesiyle birlikte Kilise kiliselikten çıkıp Isparta şehrinin bir gidilen, misafire gösterilen sosyal, kültürel dokusunu sergileyen bir gezi noktası olacak. Bahçesinde çay içilebilecek, ağaçların altında kitap okunabilecek, bayanlar “gün” ve sohbet yapabilecekler.

Bugün Başkan Başdeğirmen’in tarihi mekânı yeniden sosyal-kültürel, turizm dokusuna kavuşturma çalışmalarını yıllar önce Osmanlı Isparta’ dan götürttüğü Isparta gülleriyle Topkapı sarayı bitişiğinde (İstanbul) bir sosyal kültürel alan oluşturmuşlardı.. “Gülhane” adı verilen alanda Isparta gülleri damıtılıp çıkan gül yağı,  gül suyu Gülhane parkına gelen İstanbullulara satılmış.

Gül ürünlerinden yapılmış kokulu top kekler, simitler, bayanlar gül kokulu takılar, sabunlar hatta gül kokulu, her dini cemaati ilgilendiren din (kokulu) kitapları gelenlere satılıp ticari bir alan oluşturulmuştu. 

Başkan Başdeğirmen’in projesinde: Kütüphane, Koku Yapım Atölyesi, Sergi-Fuaye alanı, Kafeterya, Mağaza, Tematik Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçesi olmak üzere dört bölüm oluşturulacağını duyduk. 
Biz bunu niye yapmayalım? İşte Başkan Başdeğirmen tarihten gelen bir hikâye ile böyle bir güzel dokuyu oluşturmanın ilk adımını atmış bulunuyor.


Isparta’mıza sık sık gelerek Ispartalılara, devletimizin kurumlarına, belediyemize ve saygıdeğer başkanına haksız, görmeden, bilmeden, araştırmadan atışlarda bulunan muhalefet partisi genel başkanların kulakları çınlasın! Araştırma: Bayram AYGÜN-2022 Isparta